Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 22 Sty 2018, 15:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Balans bieli: RAW - JPEG
PostWysłany: 21 Maj 2009, 14:12 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
pytanie pewnie bardziej nadające się na jakieś forum fotograficzne, więc wybaczcie, ze zadaje je tutaj. dotychczas to właśnie na tym forum uzyskiwałem wiele cennych informacji, toteż postanowiłem zaryzykować i spróbować po raz kolejny - a nóż widelec moderator spojrzy pobłażliwie:)

jak wiadomo, surowe pliki RAW nie mają zapisanego balansu bieli. JPEGi odwrotnie: oprogramowanie aparatu zapisuje w nich ustawienia balansu bieli oraz dokonuje wszelkich innych korekt. niby ok, ale w takim razie spójrzcie na fotki poniżej:

Image

Image

po lewej JPEG, po prawej RAW. i teraz tak: czemu RAW ma idealny balans bieli (choć wszyscy mowia, ze surowe RAWy nie zapisują balansu bieli), a JPEG, który niby zapisuje wb - przekłamany (pojawia się zielonkawy odcień)? balansowałem z kartki - i wyszło, że RAW choć nie zapisuje balansu bieli - zapamiętał kolory idealnie, a JPEG - choć zapisuje - zapamiętał błędnie.

jak to w końcu jest: co zapisują RAWy? przecież muszą zapisywać balans bieli, skoro taki właśnie ustawiłem przy pomocy kartki i taki ujrzałem po zaimportowaniu foty na kompa. i czemu JPEG ma spieprzone kolory, skoro ustawiłem właściwy balans bieli (co widać na RAWie)? w sumie wychodzi na to, że JPEGi zapamiętują balans bieli niewłaściwie - przekłamują i potem wychodzi jakiś zupełnie inny odcień.

nawiasem dodam, że JPEG widoczny z lewej pochodzi z tego samego zdjęcia co RAW. pstrykałem fote i niejako obok RAW zapisał się JPEG do podglądu w aparacie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Maj 2009, 10:24 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Lip 2007, 12:10
Posty: 610
Miejscowość: Kielce
:)

Jpg jest bodajże 8 bitowy, Raw 16 lub 24 bitowy, a zdjęcie HDR 32 bitowe.
Więc to - ile danych upchniesz - dla zdjęcia, ma duże znaczenie.
RAW generalnie stosuje się wtedy, gdy robi się PRO fotki, ponieważ, za pomocą choćby photoshopa i filtru levels, możesz mieszać w obrazie bardziej niż na JPGu, z tego względu, że format ten posiada więcej informacji dla pojedynczej pikseli.
HDR z kolei jeszcze więcej, można go na okrągło edytować i nigdy nie przepalisz w edycji (chyba że zrobisz coś źle). Polecam pobawić się w robienie HDR, niezła nauka.

Możesz poeksperymentować, zobaczysz, że RAW ma wiele większą "rozpiętość tonalną", a JPG cóż, nie radzi sobie najlepiej bo to format ZAWSZE kompresowany i on obraz składa z wielu sektorów (przypomina to mozaikę fragmentów obrazu) i upraszcza.

To że masz zielony jest dość dziwne, gdyż wiele razy robiłem JPG+RAW i nie miałem aż takich problemów z JPG. Całkiem możliwe że miesza tu coś profil urządzenia, lub programu. W moim wydaniu zwykle JPG jest skompresowanym odpowiednikiem obrazka RAW.

Poznaj lepiej swój aparat, jak wyjdzie na to że zielenieje, wal RAWami, bo to wypas i tak :)

A w ogóle najlepszym wypasem będzie jak ktoś wymyśli format 32 bitowy dla Full HD, to będzie przekosmos... Obraz będzie tak wspaniały, że aż nierealnie piękny :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Maj 2009, 22:20 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
loopack napisał(a):
A w ogóle najlepszym wypasem będzie jak ktoś wymyśli format 32 bitowy dla Full HD, to będzie przekosmos... Obraz będzie tak wspaniały, że aż nierealnie piękny
Kup RedOne - nędzne 50tys USD ale za to zapis RAW w 4K ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Cze 2009, 09:36 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
generalnie JPEG zawsze przekłamuje mi przy świetle halogenowym. przy świetle słonecznym daje trochę chłodniejszy odcień kolorystyczny niz RAW (balans bieli na kartkę). a tak między nami to zawsze myślałem, że te przekłamania moga być spowodowane tym, że RAW = surowy zapis obrazu. Surowy oznacza, że obraz jest tylko minimalnie przetworzony przez algorytm formatu RAW. JPEG to już potężne przetworzenie obrazu w celu jego kompresji.

poza tym znalazłem w necie:

Jpeg zapisany w aparacie i Jpeg otrzymany z RAW w programie oryginalnym (bez zmian ustawień w WB) dają identycznie taki sam efekt dotczący WB.

Ale różne konwertery RAW w różny sposób potrafią przetworzyć RAW z ustawieniami zapisanymi przyrobieniu fotki (w tym WB) i czasami Jpeg z wywoływarki RAW (innej niż oryginalna) wychodzi inaczej niż JPEG z aparatu.


podsumowując moje rozterki: RAWy zawsze wychodzą super - obojętnie, czy banals ustawie na auto czy robie z kartki. kolory sa zawsze takie, jakie chce uzyskać. JPEGi różnie: najlepiej z WB na auto z ustawionym w aparacie "ocieplaniem" barw na warm z tym zastrzeżeniem, że jak pstrykam w RAWAach, to nie używam wbudowanych w sprzęt filtrów.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Cze 2009, 11:25 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Gru 2007, 15:01
Posty: 7
Miejscowość: Klimontów
Załóżmy, że robisz zdjęcia Canonem.
Po wywoływaniu w Digital Photo Professional, dołączonym do aparatu, RAW zawsze będzie identyczny z JPG (jeżeli nie zmienisz ustawień).

W innych programach np. ACR w Photoshopie, wczytuje ci tylko temperaturę i tintę, taką jaka była przy zrobieniu zdjęcia. Resztę ustawiasz sam. Profil kolorów aparatu też, chyba, że ściągniesz gotowy z internetu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Cze 2009, 11:27 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
robie zdjęcie panasem fz50. po zgraniu nie ładuje fotek do żadnego programu. copy-paste na dysk. albo panas ma jakis dziwny algorytm kompresji jpeg-ów, albo sam już nie wiem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Cze 2009, 13:08 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Gru 2007, 15:01
Posty: 7
Miejscowość: Klimontów
RAWy musisz czymś wywołać do JPG.

U mnie wygląda to tak:
Porównanie

Od lewej: JPG, RAW wywołany w DPP (programie dołączonym do aparatu) i RAW wywołany w Adobe Camera RAW.

Nie zmieniane ustawienia, prosto z aparatu. Jak widać pierwszy i drugi właściwie niczym się nie różnią, czyli jest tak jak napisali w tekście, który znalazłeś w internecie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Cze 2009, 13:29 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
w adobe bridge mogę podejrzeć rawy bez konieczności wywoływania ich do jpeg. i już na tym etapie, tj. na podglądzie w bridge'u widzę różnice.

wydaje mi się, że aparat coś chrzani, ale nie wiem co.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 01 Cze 2009, 22:46 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Gru 2007, 15:01
Posty: 7
Miejscowość: Klimontów
Aparat powinien być w porządku. U mnie Bridge też pokazuje takie miniatury RAWów:
Podgląd w Adobe Bridge

Spróbuj to wywołać w SilkyPix Developer Studio (czy co tam dają do panasonica) i napisz czy dalej są takie różnice RAW/JPG.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Cze 2009, 12:20 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
z jpegami to jest cyrk. w kompaktowym canonie 720 is, kiedy robie balans bieli na kartke, to uzyskuje przekłamane barwy (jak w panasie fz50). najlepiej działa tryb auto i potem konkretne nastawy w zależności od rodzaju oświetlenia.

po kilku testach doszedłem do wniosku, że jpegi nie radzą sobie z odwzorowaniem balansu bieli, gdy balansuje przy pomocy kartki. dotyczy to zarówno canona 720 is jak i lumixa fz50.

Cytuj:
U mnie Bridge też pokazuje takie miniatury RAWów:
Podgląd w Adobe Bridge


ja widzę różnice w kolorach i to sporą.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Cze 2009, 14:15 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Gru 2007, 15:01
Posty: 7
Miejscowość: Klimontów
leszczuk napisał(a):
ja widzę różnice w kolorach i to sporą.

Właśnie po to był ten przykład. Bridge pokazuje RAWa tak, jakby go wywołał ACR, czyli bez ustawionego profilu kolorów twojego aparatu, więc zdjęcia się różnią. To normalne.

Jeszcze raz:
JPG i RAW wywołany programem dołączonym do aparatu będą takie same, jeżeli nie zmienisz ustawień.
JPG i RAW wywołany innym programem (czyli podgląd w Bridge'u też) mogą się różnić.
Przykłady podałem wcześniej.

Tu masz dobry artykuł o WB:
Balans bieli, czyli szarość. (z Canon Board)

M.in. o ustawianiu WB na kartę.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Cze 2009, 11:31 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
najlepiej balansować na biały matowy papier fotograficzny z nadrukowanymi po przekątnych czarnymi pasami grubości centymetra. czarne pasy pomagają ustawić ostrość. kadrujesz w taki sposób, żeby papier zajmował całą ramkę, po czym ustawiasz ostrośc na punkt przecięcia się linii. jeszcze nigdy się na tym nie przejechałam - absolutnie najlepsza metoda balansowania bieli na kartkę, z jaką się spotkałem.

a wracając do tych moich pierwszych fotek, które zamieściłem (prysznic i ręczniki|). to, że jpeg wpada w zielonkawy odcień, to efekt tego, że nie wywoływałem tych fot w programie dołączonym do aparatu - dobrze mówie? gdybym od razu załadował je do takiego programu zamiast do bridge'a, nie byłoby problemów. pytam, bo aktualnie nie posiadam tego progsa i nie mogę empirycznie zweryfikować, czy tak właśnie jest.

sam art ciekawy, dzięki za pomoc i sugestie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Cze 2009, 16:41 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Gru 2007, 15:01
Posty: 7
Miejscowość: Klimontów
leszczuk napisał(a):
a wracając do tych moich pierwszych fotek, które zamieściłem (prysznic i ręczniki|). to, że jpeg wpada w zielonkawy odcień, to efekt tego, że nie wywoływałem tych fot w programie dołączonym do aparatu - dobrze mówie? gdybym od razu załadował je do takiego programu zamiast do bridge'a, nie byłoby problemów. pytam, bo aktualnie nie posiadam tego progsa i nie mogę empirycznie zweryfikować, czy tak właśnie jest.

To, że jpeg z aparatu wpada w ten odcień, nie jest efektem załadowania do Bridge'a - taki balans bieli miałeś ustawiony. Gdybyś wywołał RAWa (przeczytaj o wywoływaniu w ACR) w SilkyPix Developer Studio, bez zmiany ustawień, jpeg z niego miałby taki sam zielonkawy odcień jak ten jpeg z aparatu. Byłyby identyczne. WB musiałbyś skorygować podczas wywoływania.
Rób tylko w RAWach to nie będziesz miał problemów z WB i ustawianiem na kartę.

pozdrawiam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Cze 2009, 20:09 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
ależ ja robię tylko w RAW-ach. zawsze. ten jpeg to jpeg zaszyty w RAW. powstaje niezależnie ode mnie. jak robie fote w RAW, to on sam się tworzy do podglądu. i ciągle do końca nie rozumiem, co masz na myśli mówiąc, żebym nie zmieniał ustawień - przecież ja ich nie zmieniam; po prostu zgrałem foty z aparatu na dysk i tyle.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 05 Cze 2009, 21:53 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Gru 2007, 15:01
Posty: 7
Miejscowość: Klimontów
Ustawienia WB, kontrast, ekspozycja itp. w programie, w którym te RAWy wywołujesz do jpg, tiff, czy jakiegokolwiek innego formatu. Chodziło mi o to, żeby zostawić domyślne ustawienia (te, które zapisał aparat).
Skoro robisz tylko RAW, po co ustawiasz WB na kartę?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Cze 2009, 09:16 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
Cytuj:
Skoro robisz tylko RAW, po co ustawiasz WB na kartę


bo jestem takim dziwnym gościem, który wychodzi z założenia: jak najwięcej samemu, jak najmniej kompa. siedzenie przy kompie i zabawa suwakami nie jarają mnie specjalnie. wole na wyjściu mieć jak najbardziej zbliżone do ideału kolory niż potem ślęczeć nad klawiaturą. właśnie dlatego zapodalem te foty na początku - RAW oddał kolorystykę sceny idealnie, podczas gdy jpeg zaszyty w RAW przekłamał na korzyść zieleni. i w sumie nadal nie wiem dlaczego - podejrzewam, ze wina lezy po stronie algorytmu kompresji plikow jpeg w aparacie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Cze 2009, 17:41 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Gru 2007, 15:01
Posty: 7
Miejscowość: Klimontów
Dla mnie to strata czasu (porównując efekty auto WB i WB na kartę), ale co kto lubi.

pozdrawiam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Cze 2009, 10:52 
Offline
Coś gdzieś słyszał
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 Mar 2006, 12:22
Posty: 238
Miejscowość: Kraków
leszczuk napisał(a):
RAW oddał kolorystykę sceny idealnie, podczas gdy jpeg zaszyty w RAW przekłamał na korzyść zieleni. i w sumie nadal nie wiem dlaczego


Nie RAW oddał kolory idealnie, tylko program do wywoływania RAW-ów, idealnie dobrał kolory otwierając go.
JPEG też nic nie przekłamało tylko przekłamał WB ustawiony w aparacie.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group