Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 22 Lip 2018, 17:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: tworzenie 32-bitowych zdjęć
PostWysłany: 07 Maj 2008, 23:04 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
wiecie, jak moge stworzyc 32-bitowe zdjecie? w ogole da sie zrobic cos takiego? moze trzeba ustawic cos w aparacie, zeby pstrykal fotki w 32 bitach. bo rozumiem, ze nie kazde zdjecie jest z automatu 32-bitowe?

pozdr.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 07 Maj 2008, 23:57 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Cze 2006, 10:16
Posty: 558
Miejscowość: Warszawa
Sprecyzuj co rozumiesz pod pojęciem "32 bitowe zdjęcie". Czy chodzi o nieskompresowane bitmapy w których na 1 pixel przypada 32 bity po 8 (lub 10 bitów) na każdą składową, czy też może o jakiś super format z 32 bitami na każdą składową koloru? (któryś standardów graficznych przewiduje taką głębie, tylko ciekawe jaki sprzęt coś takiego wyświetli).
Jeśli chodzi ogólnie o nieskompresowane zdjęcia, to trzeba ustawić odpowiednie opcje zapisu w aparacie (o ile je ma, niektóre tańsze potrfią tylko zapisywać w jpeg-ach) - często nazywa się to tryb "RAW".


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Maj 2008, 08:51 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
O ile mnie pamięć nie myli (mogę się mylić bo dziś już nic nie jest pewne) 32bitowy obraz to obraz 24bitowy (po 8bitów na kanał)+dodatkowe 8 bitów np. na kanał Alfa albo głębię Z.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Maj 2008, 17:47 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
ok, mam. robie to tak: pstrykam fotke na domyslnych ustawieniach, importuje ja do fotoszopa, zmieniam mode na 32 bity i zapisuje fotke jako plik OpenEXR albo Radiance. potem laduje taki plik do programu obsugujacego 32-bitowe klipy/zdjecia (np AE), podnosze ekzpozycje, nakladam rozmycie albo motion blur i uzyskuje efekt, o ktory mi chodzilo.

tutaj fenomenalny tutorial na temat pracy z 32-bitowa fotografia: http://www.videocopilot.net/tutorial.html?id=49


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Maj 2008, 21:16 
Offline
Klapser
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Kwi 2006, 10:39
Posty: 74
Miejscowość: Wrocław
Trochę sobie uprościłeś procedurę. By zrobić zdjęcie 32 bitowe zwyczajnym aparatem trzeba zrobić kilka zdjęć ze statywu z różną ekspozycją następnie w szopie używasz takiej funkcji jak Merge to HDR.

Tylko łącząc w ten sposób zdjęcia od najciemniejszego do mocno prześwietlonego uzyskasz pełną możliwość manipulacji ekspozycją.

Przekonwertowanie pojedynczego zdjęcia do postaci 32 bitowej jest jak rozciągnięcie obrazka o szerokości 720 pxl do 1080 ale to w cale nie znaczy że jest to obraz HD, poprostu jest sztucznie powiekszony.

Mam nadzieję że nie nagadałem głupot :]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Maj 2008, 22:18 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 Sty 2008, 18:29
Posty: 105
Miejscowość: Chorzów
No to apropo HDR
http://wiecek.biz/technika_hdr_w_praktyce.html


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Maj 2008, 22:42 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 Cze 2006, 10:16
Posty: 558
Miejscowość: Warszawa
Z dokumentacji OpenEXR wynika, że chodzi o format w którym każda składowa (r,g,b,alfa) jest 32 bitową liczbą zmiennoprzecinkową i że taki standard pozwala na zapis znacznie szerszej przestrzeni kolorów niż truecolor a także jest mniej podatny na straty informacji o kolorach podczas ich korekcji (np. raz rozjaśnianie, potem przyciemnianie).
Jeśli aparat wspierałby w pełni ten format, to musiałby mieć opcję do robienia zdjęcia seriami z różnymi ustawieniami czułości lub też (być może już to jest możliwe) mieć przetwornik potrafiący rejestrować kolory z przynajmniej 16 bitową dokładnością (coś takiego pewnie byłoby potwornie drogie ale pozwoliłoby zapomnieć o czymś takim jak czułość/przysłona).
Myślę, że ogólnodostępne cyfrówki nie potrafią same z siebie rejestrować zdjęć z taką dokładnością, a nawet jeśli by programowo konwertowały fotki z 8 bitowymi składowymi na 32 bitowy format, to marnotrawiłyby sporo miejsca w pamięci, a na to fotograf nie może sobie pozwolić.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Maj 2008, 13:46 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Lis 2006, 09:55
Posty: 300
Miejscowość: Katowice
VM-Rexor napisał(a):
Jeśli aparat wspierałby w pełni ten format, to musiałby mieć opcję do robienia zdjęcia seriami z różnymi ustawieniami czułości.


Ależ dokladnie tak jest. Większość, a może nawet wszystkie, dostepne lustranki cyfrowe udostepniają taką opcję. Nosi ona nazwę bracketingu.
Najcześciej dostepny jest bracketing przesłony, czasu ekspozycji i balansu bieli.
A dalej to już jak napisał Smiler. Statyw, kilka zdjęć z bracketingiem czasu ekspozycji (nie zaleca się stosować do przesłony czy też do czułości) i do programu który scali zdjęcia do formatu HDR. Najśmieszniejsze jest to, że i tak by obejrzec to na monitorze LCD trzeba to spłaszczyć do 8 bitów na kanał. Tu chodzi nie tyle o bity, ile o programowe zwiększnie (za pomoca np PS lub PSP X2) zakresu czułości matrycy.
Możliwe jest w technice HDR (high dynamic range) zrobienie zdjecia, na którym np. zobaczymy równie dobrze szczegóły jakiegoś wnetrza z oknem jak i wszystkie detale pleneru za tym oknem w pełnym słonecznym blasku.

VM-Rexor napisał(a):
Myślę, że ogólnodostępne cyfrówki nie potrafią same z siebie rejestrować zdjęć z taką dokładnością, a nawet jeśli by programowo konwertowały fotki z 8 bitowymi składowymi na 32 bitowy format, to marnotrawiłyby sporo miejsca w pamięci, a na to fotograf nie może sobie pozwolić


Same z siebie tego faktycznie nie robią - fotoszopa trza kupuć. Programowa konwerja z 8 na 32 bity nie marnotrawi miesjca pamięci bo otrzymana fotografia zawiera szczegóły, których nie zawiera żadna za składowych fotografii z osobna.

Tu są fajne przykłady tej techniki;
http://www.easyhdr.com/examples.php


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Maj 2008, 15:18 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
wielkie dzieki za wyczerpujace odpowiedzi, zapodane linki oraz fachowe naswietlenie tematu. parafrazujac Stana z Miasteczka Soutk Park: "duzo w ryj sie dzisiaj nauczylem":)

tak sie szczesliwie sklada, ze dysponuje cyfrowka, ktora oferuje BKT balansu bieli, przeslony i czasu naswietlania, wiec biore sie ostro do testowania sprzetu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Maj 2008, 21:29 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Lis 2006, 09:55
Posty: 300
Miejscowość: Katowice
W ostatni weekend spedziłem na Spiszu i w Tatrach. Zabrałem sprzęt i była okazja wypróbować technikę HDR. Oto widok z Obłazowej Skały na Tatry:
Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Maj 2008, 20:37 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 22 Cze 2007, 12:16
Posty: 178
Miejscowość: Poznań
rozumiem, ze zrobiles trzy zdjecia z roznymi nastawami ekzpozycji, po czym polaczyles w Ps za pomoca polecenia merge HDR?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Maj 2008, 21:20 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Lip 2007, 12:10
Posty: 610
Miejscowość: Kielce
Widziałem technikę filmowania w HDR.
Kamera + zaprogramowany kran z kompuetrowym sterownikiem i 4 razy kamera wykonuje ten sam ruch.
Żeby było śmieszniej, aktora trzeba dograć na green/blue screen-ie, więc w praktyce, o kant stołu można to potłuc jeśli chodzi o zastosowanie do filmu.
Po prostu łatwiej zastosować filtr szary i połówkowy, lekka stylizacja w postprodukcji i efekt niemal identyczny. Tak to się ma do filmu.

Do foto? Taki efekt jak na fotce kolegi karakurat można zrobić dobierająco odpowiedni filtr połówkowy.
Nawet w pomieszczeniach kręcę z połówkowym i zrównoważenie jest znakomite, a to tylko 2 przysłony.
Taką fotkę j/w mogę nakręcić :!: w fullHD z użyciem filtru połówkowego, obawiam się że mogłoby wyjść nawet lepiej, bo używam też mocnego polaryzacyjnego i na kompie jedynie lekka kalibracja.

Nie chcę nikomu psuć humoru :wink: czasem po prostu łatwiej zrobić to fizycznie (kilkanaście sekund), niż namachać się myszą w softach (kilkanaście minut/godzin).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Maj 2008, 21:26 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Lis 2006, 09:55
Posty: 300
Miejscowość: Katowice
leszczuk napisał(a):
rozumiem, ze zrobiles trzy zdjecia z roznymi nastawami ekzpozycji, po czym polaczyles w Ps za pomoca polecenia merge HDR?

Dokładnie tak. 3 zdjęcia z filtrem polaryzacyjnym 0 +-2EV. Potem PS, w którym trzeba troche pomieszac - niestety CS2 obrabia tylko 16 bit / kanał ale i tak jest fajnie, bo mam wrażenie, że można "głębiej " korygowac zdjecia bez obawy, że pojawią się dziwne efekty (artefakty etc.). Jak na początek wynik chyba zachecający.

loopack napisał(a):
Do foto? Taki efekt jak na fotce kolegi karakurat można zrobić dobierająco odpowiedni filtr połówkowy.
Nawet w pomieszczeniach kręcę z połówkowym i zrównoważenie jest znakomite, a to tylko 2 przysłony.


W widoczkach OK gdzie połówka kadru to niebo. Ale co z widokiem za oknem lub z dnem ciemnego stawu w jakimś dziwnym miejscu kadru, że o zdjeciach nocnych z silnymi źródłami świtła (np. latarnie) już nie wspomnę ?

loopack napisał(a):
Taką fotkę j/w mogę nakręcić w fullHD z użyciem filtru połówkowego, obawiam się że mogłoby wyjść nawet lepiej, bo używam też mocnego polaryzacyjnego i na kompie jedynie lekka kalibracja.


No to dawaj - prównamy. Będzie soft (PS) vs hard(filtr połówkowy).


Ostatnio edytowany przez karakurat, 15 Maj 2008, 21:42, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Maj 2008, 21:41 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Lip 2007, 12:10
Posty: 610
Miejscowość: Kielce
karakurat napisał(a):
No to dawaj - prównamy.


Spoko, jak tylko będę z kamerką przed widoczkiem odpowiednim, czyli ładne niebo i ładny teren, to skręcę, ale i tak jestem pewien na 100% że się uda.

A co do okien itp, no to są szare filtry, stosowane w takich warunkach, więc wiesz, postprodukcyjnie dociągasz i różnica taka jak żadna.
Niektóre rzeczy to jedynie coś jak sztuka dla sztuki, wiesz, takie coś ala "umiem", tylko co z tego :wink:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Maj 2008, 21:51 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Lis 2006, 09:55
Posty: 300
Miejscowość: Katowice
loopack napisał(a):
A co do okien itp, no to są szare filtry, stosowane w takich warunkach, więc wiesz, postprodukcyjnie dociągasz i różnica taka jak żadna.


Filtr szary (cały a nie połówkowy) chyba nie zmniejszy kontrastu, a jedynie jasnośc całości - więc nie wiem jak miałoby to zadziałac ? Nie mówiąc juz o tym, że zakładanie filtra szarego do zdjęc nocnych to bardzo kuriozalny pomysł.

loopack napisał(a):
Niektóre rzeczy to jedynie coś jak sztuka dla sztuki, wiesz, takie coś ala "umiem", tylko co z tego :wink:


:?: Dziwna aluzja. Nosisz spodnie, więc wal prosto z mostu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 15 Maj 2008, 22:46 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Cze 2005, 10:07
Posty: 717
Miejscowość: Warszawa
Co do okien w filmie, filtr szary w postaci folii można nakleićna samo okno.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Maj 2008, 08:21 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Lip 2007, 12:10
Posty: 610
Miejscowość: Kielce
loopack napisał(a):
Niektóre rzeczy to jedynie coś jak sztuka dla sztuki, wiesz, takie coś ala "umiem", tylko co z tego :wink:

:?: Dziwna aluzja. Nosisz spodnie, więc wal prosto z mostu.[/quote]
Żadna aluzja :wink:
Czy ktoś tu robi filmy stosując HDR?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: tworzenie 32-bitowych zdjęć
PostWysłany: 16 Maj 2008, 10:22 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Lis 2006, 09:55
Posty: 300
Miejscowość: Katowice
Ten wątek jest poświęcony robieniu zdjęć HDR aparatem fotograficznym, a nie filmowaniu. Zajrzyj do pierwszego postu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Maj 2008, 11:05 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Lip 2007, 12:10
Posty: 610
Miejscowość: Kielce
Kurcze, no właśnie coś mi tu nie pasowało, bo to forum chyba jest zorientowane na filmowanie :wink:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Maj 2008, 21:10 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Lis 2006, 09:55
Posty: 300
Miejscowość: Katowice
Mimo to trzyman za słowo:

loopack napisał(a):
Spoko, jak tylko będę z kamerką przed widoczkiem odpowiednim, czyli ładne niebo i ładny teren, to skręcę, ale i tak jestem pewien na 100% że się uda.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group