Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 20 Lip 2018, 22:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Program do testowania - DVM
PostWysłany: 26 Lut 2008, 19:41 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Lut 2005, 14:45
Posty: 131
Miejscowość: Poznań
Dłubie sobie (ale podzielę się z innymi...) taki mały programik, do zmiany notebooka w monitor na planie. Tzn. nie do końca, ale może komuś się przyda. Cechy:
- tworzony był z myślą o podłączenie kamery DV, ale pracuje z każdym źródłem wideo jakie wykryje w systemie (z kamerami HDV nie, chyba że ustawimy na wyjściu zwykły PAL),
- umożliwia podgląd obraz zarówno 4x3 jak i 16x9
- pozwała na włączanie/włączanie kaszet i symulacji trybu 16x9 na klatce 4x3,
- wyświetla ramkę tv safe oraz inne mnie lub bardzie przydatne znaczniki,
- będzie pozwalał nałożyć obraz bitmapowy na obraz z kamery, w celu np. dopasowania ustawienia kamery do wykonanej wcześniej domalówki albo otworzenia pozycji kamery względem wcześniejszego ujęciu.

Program jest w fazie produkcji, jego rozwój proszę śledzić tutaj: http://forum.efix.pl/viewtopic.php?f=13&t=3668 ale na k!a też będę starał się informować o updatach.
UWAGA: jest to produkt amatorski, opóźnienia na drodze kamera/komputer powodują poślizg na tyle duży, że raczej nie nadaje się to jako "prawdziwy" monitor podglądowy na plan. Raczej właśnie jako pomoc dla ludzi bawiących się efektami jako swego rodzaju pomoc do ustawiania różnych rzeczy. Może też służyć jako pomoc naukowa na zajęcia z kompozycji obrazu w klubach filmowych, szkołach itp.

Maciej


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Lut 2008, 21:04 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Lip 2006, 20:58
Posty: 1317
Mówisz,że są opóźnienia a przez jakie złącze robiłeś testy?? A spróbuj zrobić testy na macu ( najlepiej pro) ze złączem firewire 800. Albo opisz jaki jest powód opóźnienia to może coś wymyślimy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Lut 2008, 21:45 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Lut 2005, 14:45
Posty: 131
Miejscowość: Poznań
Musze rozczarować - program jest TYLKO POD WINDOWS, no chyba, że uda się go komuś uruchomić na MACku (jedna osoba próbowała ale się nie udało). Przyczyna jest taka, że a) jest to na prawde prosty program, w sumie nawet trudno go nazwać to co robię programowaniem, raczej oskryptowywaniem, b) sterowniki Firewire pod Windows z przyczyn znanych tylko wielebnemu Williamowi z Redmond są napisane w taki a nie inny sposób. Ponoć (nie sprawdzałem) np. Avid używa swoich sterowników i tam podgląd przez firewire jest w czasie rzeczywistym. Teoretycznie istnieje szansa na podmiane takich sterów w Windows, ale nigdzie nie spotkałem żadnego opisu sprawdzonego rozwiązania i tweakingu Firewire. Być może jest to tez jakaś celowa bądź nie ułomność DirectShow.
Podsumowując - no wielkie dzięki za pomoc, ale tu niestety nie poradzisz - tę aplikacyjkę tworzę sobie w MultimediaBuilderze oskryptowując plugin który napisał dla mnie (a w zasadzie zmodyfikował swoją wcześniejszą pracę) jeden kolega z Danii. Po prostu nikt nie mógł mi zrobić tego co potrzebowałem do zabawy to muszę sobie sam zrobić. No i - być może sie komuś do czegoś przyda, to informuję.

Maciej

PS jakby komuś ruszyło to na makówce proszę o info!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Lut 2008, 08:32 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Lip 2007, 12:10
Posty: 610
Miejscowość: Kielce
Opóźnienia to wynik działania bufora (dzieki temu jak zrzucamy klip i system się przytnie, to mimo tego nie zrobi dropów), więc jak chcecie zmniejszyć opóźnienie po firewire powinniście zaingerować w bufor ;)
Prawdę pisząc... wolałbym przenośne małe lcd z wejściem av.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Lut 2008, 08:57 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Lut 2005, 14:45
Posty: 131
Miejscowość: Poznań
No ale to akurat nie problem, w tej chwili nie problem, małych telewizorów LCD w atrakcyjnych cenach jest od groma i ciut, wszystkie mają wejście AV. A jak komuś to mało, to może kupić używany tani panel LCD + jedną z zewnętrznych tunerów TV z cyklu "oglądaj tv na monitorze bez włączania komputera". Całość pakujesz w piękną aluminiową walizkę z Castoramy czy innego Tesco i masz full pro monitor. Pozostaje ew. jeszcze zasilanie. WYjdzie chyba nawet taniej niż taki mały telewizor LCD, ew. za tą samą cene masz 19 calowy monitro zamiast 5 calowego TV.

Maciej


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Lut 2008, 14:03 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 20 Lis 2005, 21:51
Posty: 153
Miejscowość: Kraków
Bardzo fajna rzecz i pewnie kiedyś z niej skorzystam. Informuj co dalej z projektem!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 03 Mar 2008, 10:16 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Lut 2005, 14:45
Posty: 131
Miejscowość: Poznań
W tym tygdoniu będa następne dodatki, proszę powiedzcie co jeszcze z elementów nakładanych na obraz jest potrzebne?
Z mojej strony będą jeszcze:
- kaszeta 2.35:1,
- środek kadru
- mocne punkty obrazu
Coś jeszcze potrzeba z "kresek"?

Maciej

[ Dodano: Czw Mar 06, 2008 12:34 am ]
Nowa wersja.

Image

Plik: [usunąłem plik - patrz niżej]

Zmiany:
- drobne poprawki w skryptach,
- dodano kaszety 2.35:1 i 1.85:1
- dodano center mark

Zapraszam do testowania

[ Dodano: Wto Mar 18, 2008 2:12 pm ]
Jeśli ktoś nie śledzi wątku na efixie, to uprzejmie informuję, że program się dalej rozwija. Dodano:
- "złote punkty" (1/3 i 2/3 kadru)
- możliwość nakładania bitmap

Image

Na obrazku powyżej X-wing to wygooglana bitmapa, TIE to model (to tak tylko, żeby nie było wątpliwości). Parę uwag co do bitmapy i tego updatu:
- bitmapy do nałożenia przygotowujemy "pod format", czyli 720x576. Jeśli to podglądamy kamerę HDV (ale po SD), to obrazek też powinien być 720x576 tyle, że sciśniety!. W programie wskazane bitmapy rozciągane sa na cały ekran. Uwaga - DVMonitor rozciąga obraz wideo do PALowskich proporcji 1,33 a nie 1,25 (czlu 768 a nie 720...)!
- bitmapa MUSI być 24 bitowym plikiem BMP
- kolorem "przezroczystym" jest obecnie kolor biały o wartościach RGB 255,255, 255.
- plugin mu obecnie dwa poważne błędy: nie można wybraź innego koloru niż biały, drug błąd jest gorszy: z bliżej nieznanego powody, dwa IDENTYCZNE pliki BMP z Photoshopa i np. CorelPhotoPaint to są różne pliki. Na BMP z Photoshopa aplikacja się wykrzacza, na plikach BMP z Corela dla odmiany pracuje dobrze. Jak na razie autor pluginu nie rozwiązał tych błędów i nie zapowiada się, by rozwiązał.




Maciej

[ Dodano: Nie Maj 04, 2008 10:55 pm ]
Nowa wersja DVM, RC1.
Dodałem dwa drobiazgi - w końcu przycisk EXIT i możliwość robienia snapshotów.

[usunąłem linka do starej wersji, patrz niżej i szukaj EFIXMO]

DVM podczas pracy
Image
i przykładowy snapshot:
Image

Maciej

[ Dodano: Pon Lut 16, 2009 12:34 am ]
Panie i Panowie,
Uprzejmie informuję, że:
1) mój programik od dziś oficjalnie nasi nazwę EFIXMO i posługuje się takim oto logo:

Image

2) dodałem drobne zmiany w kodzie oraz funkcjonalność ustawianie stopnia przezroczystości kaszet i innych elementów nakładanych na obraz z kamery. Zmiany są globalne i dotyczy wszystkich nakładek jednocześnie. Po zmianach program wygląda tak, jak widać - zmiany niewielkie:
Image

To ostatnia taka aktualizacja, nie przewiduję nowych funkcjonalności w wersji tworzonej w MMBuilderze.

3) nie udało mi się niestety wyeliminować wszystkich alarmów o trojanach. Ostatni test jaki zrobiłem na http://www.virustotal.com daje następujące pozytywne wyniki:
Kod:
Antywirus         wersja      data       wykryto
Authentium      5.1.0.4      2009.02.14   W32/Trojan2.ABFW
Avast         4.8.1335.0   2009.02.15   Win32:Trojan-gen {Other}
F-Prot         4.4.4.56      2009.02.13   W32/Trojan2.ABFW
GData         19      2009.02.15   Win32:Trojan-gen {Other}
K7AntiVirus      7.10.630      2009.02.14   Trojan.Win32.Malware.4
nProtect         2009.1.8.0   2009.02.15   Trojan/W32.Agent.1722205


Zapewniam, że mój program jest czysty. Jeśli jednak nie wierzysz, po prostu nie używaj. Oczywiście powiadomiłem producentów oprogramowania, ale czy uwzględnią mój głos - wątpię.

4) Dla tych, którzy mimo to chcą używać efixmo, ostateczna wersja do pobrania:
Archiwum: http://www.efix.pl/dvm/efixmo-full.zip (ok. 2MB)
Suma kontrolna archiwum: http://www.efix.pl/dvm/efixmo-full.md5

Program jest darmowy zarówno do użytku domowego jak komercyjnego.

Maciej


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group