Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 14 Gru 2018, 11:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: HandyCam. Jaki?
PostWysłany: 23 Lut 2006, 18:39 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 Gru 2005, 16:51
Posty: 118
Miejscowość: Kraków
No właśnie, mam problem...otóż z kamerki VHS (chcąc nie chcąc - ponieważ się rozkraczyła, a naprawa kosztowałaby tyle ile nowa...) muszę przejść na cyfówkę. Jakoże z budżetem cięzko..na razie wybrałem HandyCam'a. Pomóżcie coś wybrać rozsądnego, żeby i jakość była dobra i w miare możliwości jakiś zoom optyczny by się przydał...Potrzebna mi jest taka kamerka do skompletowania "teczki' na reżyserkę...Więc musi coś sobą reprezentować. Budżet: 2000 zł gdzieś, ale może byc używana :) Więc linki z allegro mile widziane.

A tak swoją drogą to jak uzyskac z cyfrówy format 16:9?

Ps.Wiem, że pytania z gatunku LAME :) Ale trzeba sobie pomagać przecież ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lut 2006, 01:01 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
Kurde no jak kopnę! "linki z allegro mile..." a może jeszcze piardnąć w oponki?
Rusz dupsko i przeszukaj allegro samemu panie hrabio! Format 16:9? Użyj googla.

Słuchajcie... nie żebym sie nie chciał dzielić wiedzą, czy nabijał z początkujacych ale, do lich ciężkiego za takie lenistwo to tylko łomot spuścić. :evil: :evil: :evil: :evil:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lut 2006, 01:43 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 Gru 2005, 16:51
Posty: 118
Miejscowość: Kraków
Panie Moderatorze...bez nerwów..ale jakbyś przeczytał dokładnie to chodzi mi o linki do tych, które polecacie...:|
Wiadomo, ze mogę sam wejśc na allegro dać i znależć kamery cyfrowe...ale problem polega na tym jakiej szukać... Nie wiem czy faktycznie, tak ciężko to pojąć, czy musiał się Pan na kimś wyżyć...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lut 2006, 09:53 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
Misiaku, rusz głową. Wyguglaj czy znajdź sobie sam na Allegro a potem zapodaj linki i napisz: "Stać mnie na tę, tę i tę kamerę. Którą polecacie" i wtedy możemy porozmawiać.

To nie jest wyżywanie się tylko przypominanie, że rączki bozia dała i rozumek po to żeby ich używać. Twoja prośba to "niech mi ktoś znajdzie kamerę" i to już jest szczyt lenistwa. Przypominam, że forum to ostatni element łańcucha poszukiwań. Najpierw trzeba samemu pokombinować i poszukać.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lut 2006, 16:02 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 Gru 2005, 16:51
Posty: 118
Miejscowość: Kraków
Tylko, że chcę, żeby kamera była dobra, a jak się na tym nie znam to przecież nie wybiorę jej po wygladzie :|


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lut 2006, 16:51 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
Dobra to kup sobie JVC GY-HD100.

Ty chyba oblałeś test na czytanie ze zrozumieniem. Poszukaj sobie najpierw kamer w twoim zasięgu finansowym a potem dopiero poanalizujesz technikalia.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lut 2006, 17:15 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 Gru 2005, 16:51
Posty: 118
Miejscowość: Kraków
Skoro jesteśmy przy rozumieniu tekstu:

[quote=dj_ibutti]Więc musi coś sobą reprezentować. Budżet: 2000 zł gdzieś, ale może byc używana [/quote]

Dobra...żeby się nie kłócić już...

JVC GR-DVL 145

coś dziwnie tania jest... co o niej sądzicie?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lut 2006, 17:27 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
A ten dalej swoje. Co z tego, że podałeś cenę? Ludzie mają za ciebie chodzić po stronach i szukać?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Lut 2006, 17:34 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 Gru 2005, 16:51
Posty: 118
Miejscowość: Kraków
A do drugiej części już nie mozesz odpowiedziec? Tylko cały czas musisz się czepiać? Uniżam się i przepraszam, że pozwoliłem sobie wogóle poprosić kogoś kto się zna na kamerach, żeby mi doradził. Przepraszam...
Nie chcę mi się już kłócić na temat tego co mi się chcę, a co nie...

Ponawiam pytanie... Co sądzicie o tym? :

JVC GR-DVL 145


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Lut 2006, 21:58 
Offline
Absolutny Fan K!A

Rejestracja: 03 Sie 2005, 09:12
Posty: 1064
Miejscowość: Lublin
Cytuj:
A tak swoją drogą to jak uzyskac z cyfrówy format 16:9?

Cóż, za wiele możliwości nie ma. W przypadku kamer z niższej półki w procesie postprodukcji musisz poprostu nałożyć na materiał kaszety lub "zciąć" część obrazu z góry i dołu kadru (niektóre kamery mają wbudowane opcje kręcenia w trybie panoramicznym, ale sprowadzają się one do tego co napisałem powyżej).
Możesz także zainwestować w obiektyw anamorficzny, który w sposób optyczny zmienia proporcje obrazu (obraz panoramiczny przekształca tak, żeby zmieścił się na kwadratowym przetworniku). Po zgraniu takiego materiału na dysk w postprodukcji musisz ponownie "rozciągnąć" obraz.
Jeżeli dysponujesz większą gotówką, kup kamerę, która domyslnie nagrywa w formacie 16:9. Ale tu chodzi o duże pieniądze... niestety.

Cytuj:
Ponawiam pytanie... Co sądzicie o tym? :

JVC GR-DVL 145

Zajrzałem na stronę i na jej podstawie mogę powiedzieć jedynie o wyglądzie tej kamery :? Szukałem w necie, ale nie udało mi sie znaleźć danych technicznych :?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 25 Lut 2006, 23:24 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 Gru 2005, 16:51
Posty: 118
Miejscowość: Kraków
coś takiego znalazlem: Mini-DV-Camcorder, Auflösung des CCD-Chip: 800000 Pixel, LCD-Sucher, Makro-Funktion, Zoom digital: 700-fach, Zoom optisch: 16-fach, Gewicht: 630 Gramm. (TO OCZYWIŚCIE DO TEGO JVC)

Powiedz mi jeżeli możesz jakie powinna mieć parametry kamerka cyfr. żeby kręcić na niej filmiki o dobrej jakości (nie mówię o jakości kinowej), taka żeby można było jakąś etiudkę nakręcić, dokument czy coś takiego :)

Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 26 Lut 2006, 10:42 
Offline
Absolutny Fan K!A

Rejestracja: 03 Sie 2005, 09:12
Posty: 1064
Miejscowość: Lublin
No cóż, ta kamera do najlepszych nie należy. Film, owszem, nakręcisz ale na dzisiejsze standardy jakościowo nie będzie to megahit. Ale na początek wystarczy.... Znając życie pełno w niej automatyki. Poza tym niewielki zoom optyczny, rozdzielczość ccd nienajgorsza (kręciłem kiedyś na Cannonie o podobnej matrycy, ale obraz był nieco zaszumiony), nic wiecej nie mogę powiedziec...

Dobra jakość?? Hmmm, jeżeli o to chodzi to kamera nie jest najważniejsza. Niektórzy na tym forum udowodnili, że całkiem porządne filmy można zrobić nawet za pomocą aparatu cyfrowego.

Jeżeli chodzi o jakość obrazu to na pewno 3ccd, bo dzisiaj to juz niejako standard; jezeli chcesz sie bawic w porzadne zdjecia to najlepiej zeby byla w pelni konfigurowalna recznie (ostrość, migawka, przesłona - i nie mówię to u plastikowych pokretlach, które występują w tanszych kamerach, a o regulacji pierścieniem przy obiektywie). Reszta zalezy od Twojego wyboru...

Ale za sumę o której wspomniałes, o takiej kamerze lepiej zapomnij...

Następnym razem skorzystaj z rady santiego i poruszaj paluszkami w Googlach. I zajrzyj na EFIXa, sporo tam na ten temat było mówione.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 27 Lut 2006, 22:33 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Cze 2005, 10:07
Posty: 717
Miejscowość: Warszawa
popieram to co LGF napisał = 3ccd szukaj.
Może coś z panasonica, serii nv-gs (75, 120, 150, 250, 400 - w kolejności od najniższej cenowo i modelowo), mam 400 i zadowolony jestem bardzo


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: HandyCam. Jaki?
PostWysłany: 30 Sty 2012, 16:52 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Cze 2005, 10:07
Posty: 717
Miejscowość: Warszawa
Z opisu, który przesłałeś wynika, że kamera ta nie posiada złącza zewnętrznego mikrofonu - to problem.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group