Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 13 Gru 2018, 09:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Gdzie mogę kupić taśme 35mm? plus dodatkowe pytanie
PostWysłany: 18 Lip 2009, 19:20 
Offline
Kręci filmy komórką

Rejestracja: 26 Maj 2009, 18:59
Posty: 12
Miejscowość: Szczecin
Witam
Interesuje mnie, gdzie mogę kupić nową taśme 35mm. Szukałem w internecie ale jakoś nic nie mogę znaleźć.
A i jeszcze proszę mi powiedzieć co to jest:
http://www.studionart.com.pl/redone-nart.html
to jest coś co wspomaga nagrywanie, czy to jest jakaś odzielna kamera, bo nie zabardzo rozumiem z opisu i zdjęć (nie widzę nigdzie miejsca na rolki filmowe). Chociaż muszę przyznać, że mnie to zainteresowało i jak by sie okazało, że jest to kamera to może i bym kupil jeśli nie jest za droga :) Ma bardzo dobrą jakość obrazu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Lip 2009, 19:23 
Offline
Coś gdzieś słyszał
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Wrz 2008, 11:30
Posty: 216
Miejscowość: Kraków/Katowice
Myślę, że Kodak Polska, lub Fuji Polska. Od nich pewnie można zamówić taśmę.

A RedOne to oczywiście cyfrowa kamera filmowa, która ma za zadanie "wygryźć" taśmę filmową, najkrócej mówiąc. Kręci w rozdzielczości zbliżonej do 35 mm.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Lip 2009, 19:27 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Cze 2007, 12:04
Posty: 400
Miejscowość: Londyn
Ja bym oddał życie za Red-a :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Lip 2009, 19:34 
Offline
Kręci filmy komórką

Rejestracja: 26 Maj 2009, 18:59
Posty: 12
Miejscowość: Szczecin
czyli mówiąc w skrocie RED to jest coś jak by cyfrowa kamera tak?
A na czym ona zapisuje na HD?
A i wie ktoś gdzie to można kupić?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Lip 2009, 19:36 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Cze 2007, 12:04
Posty: 400
Miejscowość: Londyn
Kupić można w Stanach, Red to coś więcej niż kamera cyfrowa.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Lip 2009, 20:08 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Lip 2006, 20:58
Posty: 1317
Dudek napisał(a):
Ja bym oddał życie za Red-a :)


e tam nie przesadzaj nie można oddać życia za kilkadziesiąt tysięcy :P


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Lip 2009, 15:33 
Offline
Rezyser Porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2007, 15:23
Posty: 357
Miejscowość: Opole
sebap123 napisał(a):
A na czym ona zapisuje na HD?
A i wie ktoś gdzie to można kupić?

xD Jakkolwiek rozumieć "na HD" to tam nawet masz obrazek jak maksymalna rozdzielczość reda różni się od rozdziałki HD. To zupełnie inna bajka! Red to w pełni profesjonalna kamerka cyfrowa, z której można z powodzeniem przegrywać materiał na taśmę 35mm.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Lip 2009, 15:38 
Offline
Kręci filmy komórką

Rejestracja: 26 Maj 2009, 18:59
Posty: 12
Miejscowość: Szczecin
Sory pomyliłem sie o jedna literke (powiedzmy tak) z HD chodziło mi o dysk twardy. Chodzi mi na jakim nośniku pamięci ona zapisuje materiał? I czy mogę z niej odrazu na kompa zgrywac czy trzeba jeszcze poddawac obraz jakimś specjalnym zabiegom zanim sie znajdzie w wersji cyfrowej?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Lip 2009, 19:25 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Czytałeś coś o tej kamerze? Kosztuje ok. 17.000 dolarów za samo "body" (a przynajmniej kosztowała dwa lata temu).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Lip 2009, 19:45 
Offline
Klapser

Rejestracja: 10 Sty 2007, 20:31
Posty: 89
Miejscowość: Mława / Warszawa
sebap123 napisał(a):
Sory pomyliłem sie o jedna literke (powiedzmy tak) z HD chodziło mi o dysk twardy. Chodzi mi na jakim nośniku pamięci ona zapisuje materiał? I czy mogę z niej odrazu na kompa zgrywac czy trzeba jeszcze poddawac obraz jakimś specjalnym zabiegom zanim sie znajdzie w wersji cyfrowej?


Kamera RED ONE zapisuje obraz w rozdzielczosci 4K (jest nawet tabelka na stronie w linku, który podałeś).

Żeby obrobić tego typu material na montażu, potrzebny jest "potężny" komputer. Więc jeśli chcesz montować na tak dużych plikach, to niepotrzebne są specjalne zabiegi (pod warunkiem ze soft do montażu łyka 4K)

Tak jak np. wiele kamer cyfrowych HDV potrafi robić downsampling do DV PAL. RED potrafi robić downsampling do 1080p i 720p (to info również jest w tym linku) - Czyli mamy juz HDV - najczęściej do celów poglądowych lub oczywiscie mozna próbowac montażu offline.

HDV spokojnie uciągnie każdy w miarę nowoczesny komputer. Oczywiscie komfort pracy mniejszy niz DV PAL, ale da się.

Tak więc, jeśli masz "potężna" stację montażową, nie bedziesz musial poddawac materiału jakimś specjalnym zabiegom (chociaż i tak podejrzewam, że gros materialu z RED'a jest montowane offline)

Wszystko to można naprawdę wyczytać z linku, który podałeś. Trzeba sie trochę tylko wysilić. Zastanawia mnie tylko, jak ktoś z brakiem podstawowych informacji i tak wysokiego stopnia ignorancji w temacie - wykorzysta kamerę RED ONE. Pytasz najpierw, gdzie kupić taśmę 35mm, a potem pytasz, co to takiego RED. Proponuję spędzic naprawę duuuzo czasu jeszcze na nauce i przede wszystkim praktyce. Ja wiem, że ambicje są duże i że w narodzie ogólnie jest presja technologiczna (wiem, bo sam to mam poniekąd), ale naprawdę na pewnym poziomie zaawansowania (lub niezaawansowania) nie ma się co rzucac na RED, już nie mówiac o taśmie. Przepraszam, ale nie wytrzymałem.

Aha jeszcze odpowiadając na pytanie. RED ONE zapisuje na kartach pamięci "Compact Flash"


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group