Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 13 Lis 2018, 06:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Akcesoria do kamery i parę pytań
PostWysłany: 19 Cze 2009, 18:18 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 29 Sty 2009, 22:09
Posty: 160
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Witam, zamierzam kupić parę rzeczy do kamery. Mam nadzieję, że pomożecie mi w wyborze.

Statyw.
Generalnie HV30+akcesoria chyba nie będą dużo ważyć więc statyw nie musi być jakoś specjalny mocny. Pieniądze jakie chciałbym przeznaczyć to najlepiej nie więcej niż 300 zł. Oto co wyszukałem na necie:

1.Velbon Sherpa 800 - http://www.e-cyfrowe.pl/velbon-statyw-s ... -8476.html
2. Sony VCT-R640 - http://www.e-cyfrowe.pl/sony-statyw-vct ... -3438.html
3. Slik Sprint Pro 3way - http://www.e-cyfrowe.pl/slik-statyw-spr ... -4738.html

Filtry.
Wydaje mi się, ze wystarczą mi filtry polaryzacyjny i UV. Zastanawia mnie to czy będę mógł nałożyć te dwa filtry na siebie. Nie wiem jak to jest z mocowaniami. Czy nie będę musiał czegoś dokupować. Gdzieś przeczytałem, że na filtr polaryzacyjny już niczego nie nałożę (chyba że się przejściówkę założy). Tak czy inaczej polaryzacyjny filtr 100% będę kupował. Możecie jakieś polecić? Czy w jest duża różnica między takimi za 40 zł a takimi za np. 100zł?

Mikrofon
Generalnie nastawiłem się na Rode M3 ale nie jestem pewny czy spełni swoje zadanie. Niestety nie znam sklepu w mojej okolicy gdzie mógłbym przetestować więc może wy mi doradzicie.
Potrzebuje mikrofonu który będzie się sprawował w pracy reporterskiej oraz będzie dobrze łapał z odległości, np. 1,5m ale jednocześnie żeby nie zbierał szumów z otoczenia. Najlepiej więc kierunkowy ale takie są drogie ;) Co możecie doradzić do max 600 zł?

Osłona przeciwsłoneczna
Szukałem na necie prostokątnej osłony ale nigdzie takiej nie umiem znaleźć... albo dobra, znalazłem ale markowe - bardzo drogie ;) W sumie z chęcią bym je przetestował żeby zobaczyć czy mają dobrą długość ale nawet na necie ciężko je znaleźć. Jakbyście mieli link to poproszę.

Adapter 35mm
Tutaj właściwie pytanie: za ile można kupić w miarę dobry adapter 35mm? Na razie nie będę miał na niego kasy więc póki co pytam z ciekawości.

I jeszcze pytanie odnośnie nagrywania. Czy jest możliwość aby podpiąć mały mikser do kamery? Mikser ten zbierałby np. dźwięk z dwóch mikrofonów do niego podłączonych.

Jak będę miał jeszcze pytania to napiszę ;)[/b]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2009, 15:24 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
Zapomnij o tych statywach. Fajne do fotografii ale do filmowania się nie nadają. Mam Sherpa i wiem coś o tym. Postawić na sztywno jeszcze się da ale nic poza tym. No ten Sony jeszcze ujdzie ale kupowanie statywu za mniej niż 1000 to wyrzucanie pieniędzy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2009, 16:15 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 29 Sty 2009, 22:09
Posty: 160
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Może się nie znam (patrz: podpis ;) ) ale wydaje mi się, że statyw nie musi być za 1000 zł żeby spełniał swoją rolę ;)
Nie mówię, że to ma być jakiś super. Dla amatora chyba starczy jakiś tańszy?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2009, 18:08 
Offline
Coś gdzieś słyszał
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Wrz 2008, 11:30
Posty: 216
Miejscowość: Kraków/Katowice
No tak jak pisze Santi, jak se chcesz postawić kamerkę na statywie i nią nie ruszać to jakiś tam statywik za parę stówek wystarczy, ale jeśli chcesz mieć płynną panoramę, nienaganny szwenk i mieć pewność, że byle wiaterek nie przewróci Twojego drogiego sprzętu, to lepiej wysupłać trochę więcej grosza...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2009, 22:46 
Offline
Mistrz WindowsMovieMaker

Rejestracja: 09 Mar 2008, 12:27
Posty: 21
Miejscowość: Katowice
ja polecam statyw w cenie 490zl. www.afe.pl posiadam ten statyw i jestem b.zadowolony


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2009, 23:05 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
Umieszczenie kamery na Velbon Sherpa kosztowało mnie w sumie ponad 800zł za naprawy kamery zaliczającej glebę z wysokości prawie 2m łukiem. Policz sobie. Do tego zerowe możliwości panoramowania.

Mam taki za 1000zł - zdążyłem wymienić już wszystkie śrubki bo się oryginalne powykręcały i pogubiły, gwint od mocowania szwenku po prawej się zwalił i teraz szwenk mam po lewej itp. Raptem 3 lata niespecjalnie intensywnej eksploatacji.

Generalnie - tak można kupić coś tańszego ale nie należy nastawiać się, że będzie służyło lata a jesli kategoria cenowa +/- 2000zł to do video nie nadają się w ogóle.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2009, 23:06 
Offline
Kręci filmy komórką

Rejestracja: 17 Mar 2009, 00:11
Posty: 17
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Ja nie mam dużego stażu w filmowaniu ale za to interesuje się techniką.
Według mnie:
Na początek można nawet kupić statyw za 100zł (byle by był w miarę wysoki) tyle, że wtedy ujęcia bez panoramowania itp.
Do tego polecam zrobić sobie Steadicam - ja zrobiłem i koszt wyszedł ok. 50zł.
(konstrukcja, zasada działania w 90% taka sama jak w steadi za 1000zł)
Ujęcia wychodzą bardzo ładne, płynne; można robić też statyczne (obraz nie drga jak "z ręki" a lekko "filmowo" pływa), za niedługo postaram się wrzucić opis i przykładowe ujęcia.
Osłonę przeciwsłoneczną też można zrobić.
Tak samo adapter, koszt zrobienia samemu wyjdzie nieporównywalnie mniszy od produktu sklepowego (a starając się i robiąc go dokładnie można uzyskać również dobrą jakość obrazu).
Oczywiście nie każdy ma zdolności i zaplecze warsztatowe ale jednak polecam każdemu spróbować pobawić się w Adasia Słodowego :)

Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Cze 2009, 07:33 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 29 Sty 2009, 22:09
Posty: 160
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Ja z chęcią bym zrobił sobie i osłonę, i flycama, i adapter bo zawsze miałem żyłkę do majsterkowania. Ale niestety nigdzie nie umie znaleźć potrzebnych części :/
Będę musiał się wybrać chyba do castoramy. Muszę znaleźć gdzie najbliżej jest ;)

Ten staty z AFE po opisie zachęca (zdjęcia jakoś mniej). Tylko trochę mało wiarygodny producent jak dla mnie. Opis zawsze może być naciągnięty.
Więc jeżeli chodzi o statyw to dozbieram trochę kasy i zaopatrzę się w coś droższego.

A co powiecie o reszcie sprzętu?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2009, 09:02 
Offline
Parzy kawe II Rezyserowi

Rejestracja: 30 Wrz 2008, 18:20
Posty: 62
Miejscowość: Busko-Zdrój
statyw? tylko nie Velbon ! do aparatów może i jest ok, ale do kamery nie polecam. Zbyt mała płynność, możliwe przeskoki i zacięcia. Ja kupiłem ten statyw:

http://afe.pl/catalog/product_info.php? ... ts_id=1164

i jestem bardzo zadowolony. Lepiej dodać trochę więcej pieniędzy i kupić lepszy sprzęt.

Posiadam również mic Rode M3. Będzie trochę zawirowań z odpowiednim kablem do kamery, ale wszystko do przejścia. Sam mic pracuje bardzo dobrze, ma charakterystykę kierunkową i dobrze ściąga dźwięk z odległości 2-3 metrów.

adapter kupiłem miedziany- metalowych należy unikać gdyż potrafią rdzewieć i psuć plastikowy gwint kamery. Posiadam adapter 43/49 mm- cena 80pln

postaram się w ciągu tygodnia umieścić link do filmu z pracą roda M3


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Cze 2009, 14:19 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 29 Sty 2009, 22:09
Posty: 160
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Widzę, że też masz HV30. Czy mógłbyś mi powiedzieć jaki kabel/przejściówkę trzeba dokupić żeby Rode pasował do Canona? Fajnie by było jakbyś podał link do jakiejś.
Skoro mówisz, że jesteś zadowolony to zdam się na ciebie ;) Tym bardziej, że już się od dawna przymierzałem do tego mikrofonu i będę go niedługo zamawiał. Najlepiej od razu z kablem jakby mieli w sklepie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2009, 07:59 
Offline
Parzy kawe II Rezyserowi

Rejestracja: 30 Wrz 2008, 18:20
Posty: 62
Miejscowość: Busko-Zdrój
ja M3 oraz kabel kupiłem tutaj:

http://mikrofony.djshop.pl/

kabel jaki będzie Ci potrzebny to mini jack - XLR F (żeński). Kabel może być stereo mimo, że M3 to mic mono. Będzie Ci trudno znaleźć taki kabel, jeśli mimo to uda Ci się gdzieś to podziel się info bo też szukam takiego. Z braku laku kupiłem kabel jack (duży)- XLR F, do tego przejściówkę jack- minijack. Każda przejściówka to jakaś tam strata jakości dźwięku, ale bez przesady. Dobrą opcją jest takie rozwiązanie:

krótki kabel sprężynowy (taki co się rozciąga niczym sprężynka) minijack- XLR i do tego kabel XLR-XLR (F) + mic Rode M3.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2009, 08:45 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 30 Sie 2007, 11:22
Posty: 176
Miejscowość: Gdańsk
pinkmartini napisał(a):
kabel jaki będzie Ci potrzebny to mini jack - XLR F (żeński). Kabel może być stereo mimo, że M3 to mic mono.


Kabel *powinien* być stereo, a konkretniej symetryczny, właśnie dlatego że to mono :)
Jack stereo = jack symetryczny w tym wypadku.

Jeśli nie chcecie straty jakości sygnału z mikrofonu (wchodzenia zakłóceń konkretnie), to nie desymetryzujcie połączenia stosując gdziekolwiek kabel jednożyłowy (+masa). XLR to złącze symetryczne, więc cały tor powinien być taki właśnie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2009, 13:36 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 29 Sty 2009, 22:09
Posty: 160
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Czyli ten by pasował?
http://kable.djshop.pl/dj/sklep/Proel/2 ... F-3-m.html


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2009, 14:27 
Offline
Parzy kawe II Rezyserowi

Rejestracja: 30 Wrz 2008, 18:20
Posty: 62
Miejscowość: Busko-Zdrój
poszukaj kabla stereo, końcówka jacka również


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Cze 2009, 15:06 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 30 Sie 2007, 11:22
Posty: 176
Miejscowość: Gdańsk
Pasowałby, ale desymetryzując narażasz się na zbieranie zakłóceń.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 02 Lip 2009, 10:13 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 29 Sty 2009, 22:09
Posty: 160
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Kupiłem Rode M3 i kabel. Niestety przy kupowaniu zapomniałem sprawdzić czy to stereo czy mono. Okazało się, że mono. Jest to kabel XLR>Duży jack + przejściówka na mały jack stereo. I przez to słychać dźwięk z mikrofonu tylko w jednej słuchawce. Sądzicie, że może to być wina przejściówki która jest stereo?
Czy może wymienić w sklepie kabel na stereo?


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group