Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 13 Lis 2018, 06:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kaseta zapisana w HD odtwarzana na kamerze PAL
PostWysłany: 06 Kwi 2009, 08:52 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Czy ktoś może przybliżyć od strony technicznej co się dzieje, gdy kasetę, na której zarejestrowano materiał na kamerze HD, odtwarzamy w starszej kamerze w standardzie PAL? Tylko przeskalowanie do mniejszej rozdzielczości czy inne problemy? Ja miałem problemy z dźwiękiem i zastanawiam się, czym to może być spowodowane a na kamerach znam się dość słabo. Dzięki.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Kwi 2009, 11:28 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Lut 2005, 12:04
Posty: 141
Miejscowość: Wrocław
Wydaje mi się, że stara kamera nie odtworzy materiału naganego w HD na taśmie. HD używa kompresji innej niż DV więc raczej starsze kamery nie mają takich możliwości. Co najwyżej kamerą HD można nagrać materiał w standardzie PAL DV i wtedy jest to możliwe.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Kwi 2009, 11:33 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki

Rejestracja: 13 Maj 2006, 15:42
Posty: 453
Kasetki nagranej w HD nie odtworzysz w kamerze SD.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Kwi 2009, 11:55 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Mam kasetę nagraną bodajże w HDV 720p w 16:9. Odtwarzam ją na starym panasonicu PAL. Obraz jest wporządku (zniekształcony do 4:3 na podglądzie LCD), ale dźwięk jest bardzo przerywany, na tyle, że nie można zrozumieć wypowiadanych słów. To normalne?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Kwi 2009, 12:13 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
Jesteś ABSOLUTNIE pewny, że to HDV? Może raczej DVCam jak wnioskuję z objawów? Tak czy owak jeszcze nie udało mi się odtworzyć dowolnego HD w kamerze SD więc chyba coś pomyliłeś


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Kwi 2009, 12:17 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Możliwe, że pomyliłem. Sprawdzę to jeszcze i dam znać. A jak to wygląda, gdy się próbuje odtwarzać HD w kamerze SD - zupełny brak obrazu czy są jakieś brudy, zniekształcenia?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 06 Kwi 2009, 13:02 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki

Rejestracja: 13 Maj 2006, 15:42
Posty: 453
Jeśli przycina dźwięk i timecode nie działa płynnie to dvcam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Kwi 2009, 21:25 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Już wiem. Był to HDV Canona, ale materiał nagrywany był w trybie DV. Skąd więc te zakłócenia w dźwięku?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Kwi 2009, 08:57 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 30 Sie 2007, 11:22
Posty: 176
Miejscowość: Gdańsk
Wrzuć gdzieś przykład takiego dźwięku. Może to być różnica w próbkowaniu, może różnica w fizycznym zapisie na taśmie, trudno przewidzieć. Teoretycznie skoro kamera HDV umożliwia zapis w trybie DV to powinien być on kompatybilny ze zwykłym DV, ale może to być emulacja DV w trybie HDV, nie wiadomo po co.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Kwi 2009, 17:28 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
Cytuj:
Już wiem. Był to HDV Canona, ale materiał nagrywany był w trybie DV. Skąd więc te zakłócenia w dźwięku?

Skąd to jest nie wiem ale jesteś n-tą osobą, łącznie ze mną, która ma problemy z materiałem DV nagranym na HDV Canona i odtwarzanym na sprzęcie innej firmy. Czemu - nie wiem. Pytałem mniejszych i większych przedstawicieli hierarchii Canona i wszyscy zaprzeczali, że cokolwiek takiego ma miejsce.

Tak już jest i chyba trzeba się z tym pogodzić albo skołować coś Canona.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 09 Kwi 2009, 22:04 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Faktycznie dziwy. Dzięki za porady wszelkie. Na szczęście mam pewien dostęp do tego Canona więc nie wszystko stracone. Po świętach może wrzucę fragment dźwięku jako ciekawostkę.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Kwi 2009, 08:23 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Lip 2007, 12:10
Posty: 610
Miejscowość: Kielce
a czy ten dźwięk sypie się odtwarzany na kamerce czy po zgraniu do pliku avi?
Mi się sypały materiały zgrywane między Canon a Panasonic (DV) i odwrotnie, a wystarczyło w premierze wybrać inny kodek DV do zgrywania.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Kwi 2009, 08:41 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Właśnie sypie się jeszcze podczas odtwarzania na samej kamerze. Po zgraniu do pliku brzmi tak samo jak brzmiał na kamerowym głośniczku. Myślałem nawet, że mam uszkodzoną głowicę w tym starym Panasonicu, ale kasety zarejestrowane wcześniej na tej kamerze odtwarza bez zarzutu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Kwi 2009, 09:20 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 30 Sie 2007, 11:22
Posty: 176
Miejscowość: Gdańsk
A propos odtwarzania z kamery/po zgraniu, miałem kiedyś ciekawą kasetę z nagraniem dźwięku w przeciwfazie, w wyniku czego po zsumowaniu oba kanały znosiły się niemal i nic nie było przy odtwarzaniu z kamerki słychać. Poziomy dobre, głośność na maksa, a w głośniczku jedynie jakieś przyciszone dziwne urywane dźwięki. Po podłączeniu do normalnego nagłośnienia albo po zgraniu - wszystko gra. Ktoś musiał źle zlutować kable albo bardzo się postarać w jakiś inny sposób ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 11 Kwi 2009, 15:56 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
Nikodem napisał(a):
Właśnie sypie się jeszcze podczas odtwarzania na samej kamerze. Po zgraniu do pliku brzmi tak samo jak brzmiał na kamerowym głośniczku. Myślałem nawet, że mam uszkodzoną głowicę w tym starym Panasonicu, ale kasety zarejestrowane wcześniej na tej kamerze odtwarza bez zarzutu.

Czyli to to samo co u mnie i kolegów.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group