Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 13 Gru 2018, 10:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: jaki statyw?
PostWysłany: 10 Lut 2009, 23:26 
Offline
Parzy kawe II Rezyserowi

Rejestracja: 30 Wrz 2008, 18:20
Posty: 62
Miejscowość: Busko-Zdrój
Witam forumowiczów,

interesują mnie wasze opinie na temat pożądanych cech, jakie winien mieć dobry filmowy statyw. Pochwalcie się jakie wy posiadacie statywy. Ostatnio znalazłem na internecie taki oto statyw:

http://afe.pl/catalog/product_info.php? ... ts_id=1164

czy to co piszą na jego temat, że jakościowo nie ustępuje modelom sony i libec może być prawdą?

dzieki
pzdr


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 10 Lut 2009, 23:46 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 Paź 2007, 18:08
Posty: 316
Miejscowość: Poznań
Nie znam się na statywach, lecz zdecydowanie odradzam ten przeze mnie używany - Velbon DV7000. Miał być super, lecz nie ma tak naprawde mowy o obracaniu kamery na osi poziomej. Dramat i tyle, za pół roku kupię sobie może jakąś porządną głowicę do stelaża.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 11 Lut 2009, 09:07 
Offline
Parzy kawe II Rezyserowi

Rejestracja: 30 Wrz 2008, 18:20
Posty: 62
Miejscowość: Busko-Zdrój
no właśnie Velbon 7000, a to podobno statyw ściśle do kamer...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 11 Lut 2009, 20:54 
Offline
Mistrz WindowsMovieMaker

Rejestracja: 08 Sty 2009, 23:24
Posty: 25
Miejscowość: Poznań
ja mam dv 6000 i nie narzekam.. troche wolno w poziomie ale no cóź.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 11 Lut 2009, 20:59 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 Paź 2007, 18:08
Posty: 316
Miejscowość: Poznań
Wolno???
Gdy próbuję obracać w poziomie cała płytka z kamerą chybocze się dramatycznie i nie ma mowy o nakręceniu czegokolwiek. Większość osób smaruje ten minigwint klejem, przyekleja na fest i operuje tylko w zakresie góra-dół.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 11 Lut 2009, 22:09 
Offline
Mistrz WindowsMovieMaker

Rejestracja: 08 Sty 2009, 23:24
Posty: 25
Miejscowość: Poznań
no właśnie. też miałem z tym problem.. Wystarczy wkręcić na gwint głowicę dość mocno i mocno zakręcić tą nakrętke pod głowicą.. ona jest pomiędzy jedna a drugą nogą statywu. ja tak zrobiłem i chodzi pięknie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 11 Lut 2009, 22:47 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 17 Kwi 2006, 17:01
Posty: 44
Miejscowość: Katowice
Ja też mam DV-7000 ale nie mogę powiedzieć żeby w poziomie były jakieś problemy wręcz przeciwnie. Bardzo dobrze się sprawuje. Ujęcia są płynne. W moim przypadku bawiłem się w regulowanie tego statywu by jak najlepiej mi odpowiadało. W ten sposób doszedłem do tego co chciałem. Ja polecam na dobry początek.

Zaproponowany przez Ciebie model statywu AFE wydaje mi się, że jest nieodpowiedni na początek. Można zaoszczędzić pieniądze, kupić tańszy z zadowalającymi możliwościami i zaoszczędzić parę złotych na zakup innego sprzętu czy też oprogramowania jak kto woli.

Nauczysz się na gorszym lecz tańszym statywie pracować to będziesz wiedział na przyszłość czego od takie sprzętu oczekujesz :) A kasę zaoszczędzisz.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Lut 2009, 16:05 
Offline
Parzy kawe II Rezyserowi

Rejestracja: 30 Wrz 2008, 18:20
Posty: 62
Miejscowość: Busko-Zdrój
...

no to mam dylemat. Taki Velbon d7000 kosztuje ok 440 pln podczas gdy prezentowany przeze mnie w linku olejowy statyw video z tymi samymi komponentami co w Sony VCT- 1100RM lub VCT-1200RM oraz Libec TH950DV (produkowane w tej samej fabryce), po rabacie 12% (który dostaje się przy wartości zamówienia powyżej 500pln), będzie kosztował 475pln...

w ogóle czy ten statyw velbon d700 ma olejową głowicę???

pzdr


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Lut 2009, 10:51 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 17 Kwi 2006, 17:01
Posty: 44
Miejscowość: Katowice
Ceny velbon dv7000
http://www.ceneo.pl/136934


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Lut 2009, 11:40 
Offline
Parzy kawe II Rezyserowi

Rejestracja: 30 Wrz 2008, 18:20
Posty: 62
Miejscowość: Busko-Zdrój
no tak, jest taniej, ale czy d7000 rzeczywiście ma olejową głowicę? czy po prostu działa "jak olejowa". Bo jeśli tylko działa jak olejowa, tzn że równie dobrze może kiedyś przestać działać jak olejowa.

jeśli tak, to chyba już lepiej dołożyć te 100 pln i mieć statyw z głowicą olejową.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Lut 2009, 20:02 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 17 Kwi 2006, 17:01
Posty: 44
Miejscowość: Katowice
Tego Ci nie powiem czy jest to głowica olejowa, czy tylko działa jak olejowa. Nie znam się, ale tak trochę oleju to tam jest i ruchy są płynne. Nie wiem czy to kiedyś wyschnie czy co się z tym stanie, ale mi odpowiada.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Lut 2009, 23:17 
Offline
Klapser
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 Gru 2008, 23:24
Posty: 80
Miejscowość: Śląsk
Jesli mam byc szczery to najlepsze jakie uzywalem byly z MANFROTTO. I szczeze polecam, jakosc wykonania/uzytkowania znakomita. Jesli chodzi o valbony, to na te pieniadze sa niezle..Ale jak chce miec sie cos naprawde dobrego to tylko manfrotto ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Lut 2009, 23:19 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki

Rejestracja: 13 Maj 2006, 15:42
Posty: 453
Naprawdę dobre są sachtlery, manfrotto to minimum przy pro, ale velbona bym nigdy nie kupił - wolałbym najtańszego libeca.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Lut 2009, 00:04 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Cze 2007, 12:04
Posty: 400
Miejscowość: Londyn
pego napisał(a):
to najlepsze jakie uzywalem byly z MANFROTTO.


Zgadzam się. Obcuję z tymi statywami dzień w dzień i są bardzo dobre.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Kwi 2009, 13:00 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film

Rejestracja: 04 Lis 2008, 21:05
Posty: 7
Miejscowość: Wrocław
A co polecalibyście tak ok. 350 zł (max. 400zł) ? Dopiero zaczynam i szukam czegoś co będzie w miarę dobre, uniwersalne i posłuży trochę.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Kwi 2009, 13:24 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Lip 2007, 12:10
Posty: 610
Miejscowość: Kielce
jak ju kupowac statyw to raz a dobrze, zostaje na lata, nie kupuj szitu, bo tanie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Kwi 2009, 13:32 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film

Rejestracja: 04 Lis 2008, 21:05
Posty: 7
Miejscowość: Wrocław
Niestety jestem zmuszony kupić coś w tym segmencie, bo zwyczajnie nie mam kasy :) Do 400 zł nie znajdę nic co będzie pośrednim rozwiązaniem?? Brzmi to niepocieszająco :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Kwi 2009, 14:02 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 Paź 2007, 18:08
Posty: 316
Miejscowość: Poznań
BEFilm napisał(a):
no właśnie. też miałem z tym problem.. Wystarczy wkręcić na gwint głowicę dość mocno i mocno zakręcić tą nakrętke pod głowicą.. ona jest pomiędzy jedna a drugą nogą statywu. ja tak zrobiłem i chodzi pięknie.


Ooooups... faktycznie. Kurcze, niezły nawet ten Valbon! :mrgreen:
Dzięki za wskazówkę!


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group