Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 22 Wrz 2018, 05:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jaka przysłona?
PostWysłany: 20 Lip 2009, 15:35 
Offline
Kamerzysta na Weselach
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 Gru 2006, 14:08
Posty: 30
Miejscowość: Gdańsk
Niedawno nagrywałem kilkadziesiąt minut materiału (rozmowa-wywiad) w bojowych warunkach - niewiele czasu na ustawienie sprzętu itd.

Wczoraj nagranie zrzucałem na dysk - wyszło kilka błędów (okazało się np., że ekran LCD w GS400 16:9 pokazuje niepełny kadr), z których najpoważniejszym jest lekkie niedoświetlenie. Z przyzwyczajenia fotograficznego przymknąłem nieco przysłonę (w czasie obróbki i tak zawsze zmniejszam jasność i podbijam kontrast) i w efekcie po korekcji na materiale pojawia się szum. Dramatu nie ma, ale chciałbym ustalić jakąś regułę ogólną: czy dobrym założeniem będzie przymykanie przysłony dokładnie na taką wartość, przy której znika zebra sygnalizująca przepał?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Lip 2009, 16:00 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 Cze 2009, 10:54
Posty: 168
Miejscowość: Mielec
Z tego co się orientuję to każda kamera (przynajmnie w SD, nie wiem jak w HD) nie pokazuje pełnego kadru tylko taki jak będzie odtwarzany na telewizorze. Co do zebry o raczej ciężko powiedzieć bo nieraz chyba lepiej przepalić niektóre miejsca żeby to co ważniejsze mieć ok. Ja ustawiam zawsze na najmniejszą bo mam wtedy mniejszą głębię ostrość i najwyżej jeżeli nie mam czasu na zabawę z ustawieniami to przełącza na preselekcję.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Lip 2009, 22:24 
Offline
Mistrz WindowsMovieMaker

Rejestracja: 22 Sty 2008, 22:06
Posty: 29
Miejscowość: Śląsk
Witam,

większość kamer półprofesjonalnych (sony pd180, sony z1) mają możliwość podglądu całego kadru, wystarczy pogrzebać w menu. Jeśli chodzi o przysłonę polecam mieć ze sobą światłomierz - najpewniejsza rzecz :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 30 Lip 2009, 06:14 
Offline
Rezyser Porno

Rejestracja: 24 Lis 2006, 16:22
Posty: 357
Miejscowość: Olsztyn/Warszawa
światłomierz do z1? moim zdaniem strata czasu.

Generalnie taka telewizyjna może maniera, ale przy takich rzeczach jak mówisz ma sens: zebra 70% - taka zebra powinna się pojawić na twarzy osoby, z którą robisz wywiad...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 31 Lip 2009, 12:56 
Offline
Kamerzysta na Weselach
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 Gru 2006, 14:08
Posty: 30
Miejscowość: Gdańsk
O, to jest jakiś konkret, dzięki. Muszę tylko sprawdzić, czy w GS400 można regulować poziom, przy którym pojawia się zebra.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group