Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 20 Paź 2018, 08:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Słaba jakość audio - co poradzić?
PostWysłany: 13 Lip 2009, 09:09 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film

Rejestracja: 13 Lip 2009, 08:42
Posty: 8
Miejscowość: Częstochowa
Witam serdecznie.

Obecnie wraz z zespołem Niezależnej Grupy Filmowej "Syzygi" podejmujemy się teraz czegoś zupełnie innego i oryginalnego jak na polską scenę kina offowego. Mianowicie pracujemy nad projektem 20-25 minutowej baśni z elementami kryminału (myślę, że klimatem najbliżej tej produkcji będzie do dzieł Tima Burtona i opowieści Raymonda Chandlera). Chcemy stworzyć amatorskimi metodami i efektami wysublimowany bajkowy i magiczny klimat. Przygotować kostiumy itd itp.

W związku z w/w produkcją mamy jeden problem i być może pośród Was jest ktoś, kto próbował już czegoś podobnego. Mianowicie w naszej ubogiej kamerze nie ma możliwości podłączenia dodatkowego mikrofonu, i możliwość rejestracji dźwięku istnieje wyłącznie poprzez zintegrowany mikrofon. Efekt końcowy takiego źródła dźwięku możecie podziwiać np. tutaj - http://www.youtube.com/watch?v=8HOMyuHgp0A Echo, skoki i szum dysku twardego czynią oglądanie mniej komfortowym. I teraz wspólnie z zespołem zastanawiamy się, czy realne jest po nagraniu dźwięku stworzyć osobno ścieżkę audio, czyli zdubbingować cały obraz, dialogi, dźwięki otoczenia itd itp, czy nie jest realne zrobienie tego w sposób, który dałby zadawalający efekt? Może jakieś inne pomysły na rozwiązanie naszego problemu ze słabym dźwiękiem?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 10:16 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 Sie 2008, 15:20
Posty: 474
Miejscowość: Poznań
Witaj,

kiedyś założyłem podobny temat. Tylko dwie odpowiedzi, ale treściwe :wink:

http://forum.kameraakcja.pl/viewtopic.php?t=4375

Pamiętaj też, że brak wejścia mikrofonowego w kamerze to nie jest jakaś straszna przeszkoda. Tracisz to, że z wejściem miałbyś dźwięk od razu zsynchronizowany z obrazem, a tak musisz bawić się w postprodukcji. Z drugiej strony, zewnętrzny rejestrator audio jest niezależny od kamery i nie plączesz się w kablach na planie :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 10:52 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 30 Sie 2007, 11:22
Posty: 176
Miejscowość: Gdańsk
Jeśli jesteś skazany na mikrofon w kamerze to zbliżasz się do profesjonalnych standardów - zewnętrzny rejestrator i klaps. O rejestratorach można pisać długie posty, ale najważniejszą kwestią jest, żeby jakiś mieć. Albo pożyczyć. Ważne, żeby zasilał mikrofony pojemnościowe (chyba że mogą być zasilanie bateryjnie wewnętrznie). Skombinuj też same mikrofony (ew. mikrofon). Synchronizuj klapsem, a na kamerze graj pilota do montażu. Z tym że uprzedzam od razu - najłatwiej będzie jak od razu podłożysz nagrane ścieżki pod obraz, jeszcze przed pierwszym cięciem. Potem pogubisz się w sklejkach, dublach itp.

Co do bajkowości, to przygotuj się na to, żeby każdy z efektów synchronicznych dograć potem osobno pod obraz. Inaczej stracisz na wyrazistości, a u takiego Burtona wszystko jest wyraziste. I obraz, i dźwięk. Nie możesz pozwolić sobie tylko na setki z planu. I najlepiej od razu wyznacz człowieka albo dwóch do roli dźwiękowców, bo projekt zapowiada się ciekawie, więc nie ma co sobie strzelać w kolano marnym dźwiękiem. Powodzenia :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 11:10 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film

Rejestracja: 13 Lip 2009, 08:42
Posty: 8
Miejscowość: Częstochowa
Mhm, dzięki za wypowiedzi. Zastanawiam się nad jedną rzeczą, bo z wyposażeniem, którym dysponujemy, najbardziej realny sposób wydaje mi się zabieranie na plan laptopa i nagrywanie na niego podłączonym mikrofonem, co o tym sądzicie? No bo jaki inny rejestrator wchodzi w grę? Wybadałem, że dużo mówi się o rejestracji na MiniDiscach, no ale teraz to już raczej przeszła technologia. Na innym forum wspomniano mi o dyktafonie. No ale i tak żadnej z tych rzeczy nie posiadamy. Z kolei z mikrofonem jest taki problem, że posiadamy dynamiczny, jakiś Shure, z doświadzczenia wiem, że nadawał się do rejestracji wokalu w domowych warunkach w naprawdę zadawalającej jakości. Bo z tego co wyczytałem na forum bawienie się w postsynchrony nie jest opcją, w którą chciałbym wejść...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 11:24 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 30 Sie 2007, 11:22
Posty: 176
Miejscowość: Gdańsk
Mikrofonem dynamicznym dobrego filmu nie zrobisz.

Po drugie rejestrator każdy dobry, co z tego że MiniDisc to przestarzała technologia, jeśli pozwala Ci zapisać dźwięk, a na tym Ci zależy? DAT też jest przestarzałą technologią, a mógłby Ci się przydać. Najlepsze oczywiście dyktafony/rejestratory flashowe.
Wszystko dobre, co Ci nie zaszumi nagrania i pozwoli wygodnie pracować. A laptop nie pozwoli, mówię z doświadczenia. Poza tym potrzebujesz jakiegoś preampa czy miksera/karty dźwiękowej z wejściem XLR. No niestety, trzeba będzie wypożyczyć trochę sprzętu jak chcesz mieć dobry efekt :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 12:10 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film

Rejestracja: 13 Lip 2009, 08:42
Posty: 8
Miejscowość: Częstochowa
A propos MD chodzi mi wyłącznie o jakość łapanego dźwięku, bo rozumiem z Twojej wypowiedzi, że MD czy dyktafon zapewnią lepszą/taką samą jakość co nagrywanie na kartę dźwiękową w komputerze?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 12:15 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 Sie 2008, 15:20
Posty: 474
Miejscowość: Poznań
MD tak, dyktafon nie każdy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 12:17 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film

Rejestracja: 13 Lip 2009, 08:42
Posty: 8
Miejscowość: Częstochowa
O to MD to np o cos takiego sie rochodzi - http://www.allegro.pl/item680484692_now ... kazja.html ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 12:24 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 30 Sie 2007, 11:22
Posty: 176
Miejscowość: Gdańsk
MD to generalnie to samo co płyta CD tylko inny rodzaj kompresji dźwięku. Parametry jednak te same. Dyktafony cyfrowe zazwyczaj oferują lepszą jakość niż 44.1/16, czyli 48/24. Poza tym rejestrator to rejestrator, coś Ci jeszcze musi wzmocnić sygnał mikrofonowy. A jeśli coś jest zasilane z jednego paluszka (link post wyżej), to śmiem wątpić że jest w stanie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 12:28 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film

Rejestracja: 13 Lip 2009, 08:42
Posty: 8
Miejscowość: Częstochowa
No ale jak zasile preampa czy mikser w plenerze? :-/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 12:48 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 30 Sie 2007, 11:22
Posty: 176
Miejscowość: Gdańsk
Z baterii 9V na przykład :) Chodzi o mikser reporterski, Shure FP32 i podobne.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Lip 2009, 12:54 
Offline
Na jego osiedlu kręcili kiedyś film

Rejestracja: 13 Lip 2009, 08:42
Posty: 8
Miejscowość: Częstochowa
Dziękuję Wam bardzo za wypowiedzenie się, muszę zebrać to wszystko do kupy i przemyśleć jakie rozwiązanie przy naszych możliwościach finansowych jest realne i najlepsze.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group