Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 22 Cze 2018, 12:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 15 Mar 2011, 14:40 
Offline
Klapser
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 Cze 2008, 17:07
Posty: 72
Miejscowość: Bochnia
Witajcie,

mam takie pytanko, bo jeszcze się nie spotkałem nigdy z taką sytuacją.
Powiedzmy, że dostaję od kogoś film, odpalam i wygląda mi na 4:3, czyli odpala się generalnie we w miarę kwadratowym okienku, a po dwukrotnym kliknięciu zajmuje cały ekran. Potem zgrywam ten plik na yt i zgodnie z oczekiwaniami mam 4:3, czyli paski z boku poucinane.

Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że po umieszczeniu dzwoni do mnie kolega i mówi, że film, który mi dał jest w formacie 16:9 i się zastanawia dlaczego na yt tak to wygląda...

Czy ktoś może mi wytłumaczyć z czego to wynika?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 15 Mar 2011, 16:40 
Offline
Kręci filmy komórką

Rejestracja: 19 Lut 2011, 22:39
Posty: 18
Miejscowość: Katowice
Może podaj właściwości klipów. Najlepiej screen z media info lub gspot.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 16 Mar 2011, 17:25 
Offline
Klapser
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 Cze 2008, 17:07
Posty: 72
Miejscowość: Bochnia
tidzu napisał(a):
Może podaj właściwości klipów. Najlepiej screen z media info lub gspot.


Proszę:)

http://www.speedyshare.com/files/27433109/b2.jpg


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 16 Mar 2011, 18:54 
Offline
Kaskader w filmach porno
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Lut 2005, 01:01
Posty: 300
Miejscowość: Trójmiasto
Snake napisał(a):
Czy ktoś może mi wytłumaczyć z czego to wynika?
BO dostałeś plik w standardzie PAL DV WIDE, czyli 720x576 pikseli, ale jest to ściśnięte 16:9 - czyli przy odtwarzaniu powinno być rozciągnięte "na boki" do proporcji 16:9.

Zasadniczo Youtube zakłada że obraz ma kwadratowe piksele (pixel ratio 1:1 albo tzw. square pixels) - i dlatego traktuje Twoje 720x576 jako 4:3.

Przed wysłaniem filmu na Youtube powinieneś o przekonwertować do rozdzielczości o rzeczywistych proporcjach 16:9 - np. 640x360, 1024x576 albo 720x405


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 16 Mar 2011, 21:08 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Gru 2006, 20:24
Posty: 518
Miejscowość: Gdańsk - Osie - Łódz - Wawa
Przekonwertowałbym na 720×576 16:9(Widescreen).
720×576 to standard PAL niezależnie czy 4:3 czy 16:9.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 17 Mar 2011, 17:30 
Offline
Klapser
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 Cze 2008, 17:07
Posty: 72
Miejscowość: Bochnia
W takim razie to chyba wina jakichś moich kodeków, że ten film jest odtwarzany, jak klasyczne 4:3. Oczywiście po przekonwertowaniu nie ma najmniejszych problemów;).

Dzięki za uwagi.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 05 Kwi 2011, 22:11 
Offline
Nie wie jaka kamerę do 1500zl

Rejestracja: 26 Lut 2011, 22:21
Posty: 3
"Telewizja PAL o rozdzielczości 720x576 królowała przez dziesięciolecia.
Jednak format półpanoramiczny 16:9 zwany tez "kaszetą" szturmował ekran 4:3 szczególnie w formach muzycznych - wideoklipach.
Ponieważ coraz więcej realizowało się przy pomocy rejestracji elektronicznej gdy nastała era cyfrowa, ktoś wpadł na pomysł, by zamiast obcinać na czarno dół i górę obrazu i tracić jakość można stworzyć niekwadratowy piksel - non sqare pixels"

"Po pierwsze musimy wiedzieć w jakich rozdzielczościach pracuje nasza kamera - to znaczy co może, oraz co wybraliśmy.
Po drugie: jak montujemy - czyli przed montażem nadać właściwości naszemu projektowi, sekwencji czy timeline-owi (różnie jest określane)
Po trzecie czym kończymy - to znaczy jaki plik generujemy jako gotowy film.
I o ile możemy zmieniać rozdzielczość robiąc ostateczny plik i z jednego projektu wyrenderować kilka plików finalnych o różnej rozdzielczości o tyle nie możemy zmieniać piksela non sqare na sqare i odwrotnie.
NA ŻADNYM Z ETAPÓW postprodukcji."

Materiał pochodzi z http://www.edumedia.pl/szkolafilmowa/index.php tytuł: "płaski piksel a tyle zamieszania"

Czyli jeśli posiadasz Pal 720x576 to zawsze jest 4:3 nawet jeśli zmontujesz materiał w 16:9, trzeba zmienić po prostu ustawienia wideo proporcjonalne do 16:9 :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 06 Kwi 2011, 12:55 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 Gru 2006, 20:24
Posty: 518
Miejscowość: Gdańsk - Osie - Łódz - Wawa
Cytuj:
720x576 to zawsze jest 4:3
:roll:
Tyle wywodu, a wniosek błędny.
Jak na "szkołę" strasznie to nieprecyzyjne i chaotycznie podane.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 07 Kwi 2011, 08:22 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
To jakiś bełkot. Co to za serwis w ogóle?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 07 Kwi 2011, 10:52 
Offline
Kaskader w Bollywood

Rejestracja: 15 Kwi 2009, 23:06
Posty: 116
Miejscowość: Poznań
Po przeczytaniu tego musze stwierdzić że gdybym miał wybór albo ta szkołą albo nic - to wolałbym zostać nieukiem bez szkoły :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 08 Kwi 2011, 10:40 
Offline
Nie wie jaka kamerę do 1500zl

Rejestracja: 26 Lut 2011, 22:21
Posty: 3
Może się nie zrozumieliśmy, chodzi tu o ten kwadratowy pixel, powiedzmy montuję na codzień w Ediusie, mam możliwość wyboru projektu DV 4:3 720x576 i DV 16:9 720x576, teraz pytanie do was, jaki z tego wniosek?

W Ediusie jedynie WMV ma możliwość zrobienia kwadratowego pixela wtedy rozdzielczość wychodzi jakoś 1040x553 (nie pamiętam dokładnie).

Co do szkoły to jest tam wiele madrych informacji, zapewne źle mnie zorzumieliście, żadna nowość :).

Powiedzmy fotografia, ktoś robi zdjęcie 1936x1288, lecz jesli zrobi zdjęcie w panoramie te rozdzielczości się zmienią.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 08 Kwi 2011, 22:32 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 Lut 2005, 18:32
Posty: 1942
Miejscowość: Warszawa
Wniosek jest taki, że to czy masz obraz 16:9 (1,42) czy 4:3 (1,07) zależy od proporcji piksela. Jeśli chcesz mieć odpowiednie proporcje przy wyświetlaniu kwadratowych pikseli (1) to musisz przeskalować obraz w poziomie do odpowiednio: 1024x576 lub 768x576

http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_aspect_ratio

Ta "szkoła" mocno podejrzenie wygląda....


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 09 Kwi 2011, 20:22 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 15 Cze 2007, 16:36
Posty: 47
Miejscowość: Koszalin
Zaraz zwariuję....... Nie jestem jakimś nowicjuszem, ale nie mogę się z tym uporać. Cały ten "aspect ratio" to jeden wielki mit, jeden odtwarzacz "rozumie o co chodzi", innego trzeba ręcznie przestawiać by uzyskać złudzenie natywnego 16:9.
Nagrywam nv-gs230 w trybie 16:9; oczywiście pozostaje nadal 720x576 PAL. Powiedzcie mi gdzie popełniam błąd proszę.. ->
1. Zgrywam plik z kasety. Powiedzmy, że jest o.k plik av-dv media player classic odtwarza dobrze, widzi, że nie są to kwadratowe piksele jest git.
2. Otwieram projekt w AFTER EFFECTS CS3, by dokonać korekcji kolorów przed wpakowaniem go do premiere. Otwiera mi go jako 4:3..
ustawiam :
-interpret footage : D1/DV Widescreen (1,42)
- w composition settings TO SAMO
Wszystko ładnie wyświetla porównuje jeszcze specjalnie plik który otwiera mi mediaplayer z tym co pokazuje mi AE i jest identycznie, proporcje ok.
Renderuje jako avi lossless -> i generalnie mam typowe 4:3. Rozumiem, że to tylko proporcje pikseli ale to ma się kurwa wyświetlać poprawnie, dla czego plik surowy odtwarza poprawnie, a przetworzony źle?
To dla tego, że jest 720x576 i odtwarzacze głupieją ustawiając złe proporcje obrazu?
Na prawdę już nie wiem co robić, chyba zacznę znowu w 4/3 nagrywać. :O


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 09 Kwi 2011, 20:26 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 15 Cze 2007, 16:36
Posty: 47
Miejscowość: Koszalin
Dodam, że nie chcę nic przycinać bo z czego tu już przycinać, to nie HD. Nie potrzebne mi te informacje by poprawnie filmiki się na youtube/vimeo ładowały.. Bo to i tak nie wyjdzie jak wiadomo youtube przyjmuje, że piksele są kwadratowe 1;1.
Kręcę niedługo krótką etiudę, chcę by była w panoramie, gdyż WSZYSTKO teraz jest rozciągnięte na boki mój laptop ma prawdziwe 16/9 a kamera nie, co za nonsens..
Nie mogę zrozumieć czemu tyle muszę się z tym męczyć i nigdzie nie dostaje satysfakcjonującej odpowiedzi.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 10 Kwi 2011, 10:03 
Offline
Kaskader w Bollywood

Rejestracja: 15 Kwi 2009, 23:06
Posty: 116
Miejscowość: Poznań
No i sobie tak obserwuje ten wątek i już myślałem że w końcu Ci ktoś pomoże, ale jednak nie.
Szukasz satysfakcjonującej odpowiedzi? Wydaje mi się że jednak nie. Postaram się być szczery i postaram się Ci pomóc więc nie denerwuj się gdy pozwolę sobie na kilka słów szczerości.
Nie jesteś nowicjuszem, a jednak wychodzi że brak Ci podstaw i znajomości podstaw przesyłu i zapisu sygnału video.
Twoja kamera nagrywa tak jak może i tak jak należy - to Ty i programy których używasz nie do końca odpowiednio to interpretują. Na początek zanim cokolwiek zaczniesz robić i wymagać prostych odpowiedzi musisz zdać sobie sprawę że na krztałt obrazu składa się trzy rzeczy:
- image (picture) aspect ratio (IAR) - proporcje obrazu, stosunek wysokości do szerokości
- pixel aspect ratio(PAR) - proporcje piksela, stosunek wysokości do szerokości - i tu może być różnie - piksele nie zawsze są kwadratowe :)
-display aspect ratio (DAR) - proporcje, (której składowymi są IAR i PAR) ekranu, na którym jest wyświetlany obraz
I dopiero to się składa na to jaki jest kształt Twojego obrazka który oglądasz na komputerze lub TV. Więcej na ten temat masz tu: http://motionfreaks.pl/artykuy/artykuy/ ... ksela.html

Tyle teorii a teraz Twój konkretny problem:
- Twoja kamera nagrywa pal widescreen czyli tak jak jej ustawiłeś i tak jak powinna czyli 720x576 pixel 1,46 (1,42)
- To że w jednym programie filmik Ci się odtwarza jako 16x9 a w innym 4x3, albo nawet 5x4 :) to znaczy tylko i wyłącznie to że niektóre programy/playery źle interpretują rozmiar piksela.Mówiąc krótko... jeśli masz nagany film jako pal widescreen i jesteś tego pewien i docelowym miejscem gdzie będzie wyświetlany obraz będzie jakiś TV to chocny wszystkie playery w kompie Ci mówiły że obraz jest 4x3 lekko rozciągniety w górę to na TV wszystko będzie się wyświetlało tak jak trzeba.
- W AE otwierasz plik i jest on 4x3... jeśli robisz to (tzn. import) odpowiednio to jedynym powodem tego że obrazek Ci się wyświetla jako 4x3 może być tylko nie włączony przełącznik PIXEL ASPECT RATIO CORRECTION a znajdziesz go pod oknem podglądu po prawej stronie:
Image

A jak tego wszystkiego uniknąć i co zrobić żeby nie rwać sobie włosów z głowy że coś nie wygląda tak jak chcemy? Przede wszystkim musisz zrobić dwie rzeczy:
1. Musisz dobrze opanować podstawy - jak to mówią: podstawy to podstawa :) - czyli musisz, zanim zaczniesz na poważnie walkę z ruchomym obrazem musisz się dowiedzieć i wiedzieć to o każdej porze dnia i nocy wszystko o nim. Czyli taka rada - wtłocz sobie wszystko co znajdziesz na temat takich pojęć jak fps, pal, ntsc, hd, hdtv, interlacing, fields, iar, par, dar, (nazwy są angielskie ponieważ w anglojezycznych źródłach znajdziesz łatwiej te informacje) i wszystkie inne których nie wymieniłem a które powinieneś znać.
2. Druga rzeczą którą musisz wiedzieć aby się ustrzec przed problemami to przeznaczenie materiału który przygotowujesz. Czyli zaczynając pracę z materiałem musisz wiedzieć gdzie on w efekcie wyląduje - czy będzie to ekran komputera, youtube, czy będzie szedł w tradycyjnej TV- jeśli w TV to czy w Polsce czy np. w USA, czy może będzie wyświetlany w kinie. Dzięki temu będziesz wiedział jaki musi być twój obraz wynikowy (jaki fps, przeplot, rozdzielczość, piksel, aspekt etc).

W Twoim przypadku domyślam że chcesz film pokazywać głównie w komputerze oraz na YT i innych serwisach video. W związku z tym najlepiej bedzie gdy przerobisz plik na kwadratowe piksele i usuniesz przeplot bo jak się domyślam Twoja kamera pewnie nagrywa z przeplotem. To powinno załatwić większość Twoich problemów.
ufff... To tyle.... się rozpisałem... :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 10 Kwi 2011, 14:43 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 15 Cze 2007, 16:36
Posty: 47
Miejscowość: Koszalin
Dzięki! Na prawdę ktoś się postarał na takie pytanie odpowiedzieć.. ;)
Ahj, rozumiem rozumiem, pixel aspect ratio correction także przestawiałem.
Tak, to głównie komputer - docelowe przeznaczenie pliku. Na motionfreaks -> tabelka mówi (720x576dvpalwidescreen -> 1024x576squarepixel)by zamienić na kwadratowe => czyli spróbuje, pewnie jednak stracę jakość nie wiem nie wiem, łatwiej by było gdym miał kamerę HDV.. ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 10 Kwi 2011, 15:09 
Offline
Kaskader w Bollywood

Rejestracja: 15 Kwi 2009, 23:06
Posty: 116
Miejscowość: Poznań
Nic nie stracisz jeśli zrobisz wszystko tak jak trzeba. Jest to tylko przeinterpretowanie proporcji - nie jest to przeskalowanie więc nic nie stracisz. Przecież 720x576 w pikselu 1,42 to absolutnie i dokładnie to samo co 1024x576 w pikselu 1,0 po prostu dokładasz pikseli w szerokości na rzecz zmiany ich proporcji.
Pamiętaj tylko żeby wcześniej się zapoznać z tym wszystkim o czym napisałem żebyś mógł to zrobić tak jak należy. Więc ... nie rozpisując się ponownie to co musisz zrobić żeby oglądać bez problemów filmy w kompie to zmienić kształt piksela i usunąć przeplot.

//Edit
Nie martw się - kamera hdv wcale nie spowoduje że będziesz miał mniej problemów - często jest to więcej problemów, albo są to inne problemy.
Poza tym nie można tego co Ci się dzieje nazwać problemami - to tak jakbyś powiedział że z tym sokiem jabłkowym to same problemy... następnym razem kupisz sobie drzewo które rodzi nie jabłka a już gotowe soczki w kartonikach :) - tak łatwo to nie ma :)
Musisz wiedzieć co robisz, a o tym co teraz nazywasz problemem będziesz mógł zapomnieć.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 11 Kwi 2011, 13:45 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 15 Cze 2007, 16:36
Posty: 47
Miejscowość: Koszalin
splasz, dzięki za wszystko.
Autentycznie fajnie "że się tak da", jednak wróciła mi wiara w ten sprzęt :O
http://www.youtube.com/watch?v=2mS9DzrQAKc
youtube już "dobrze czyta" 1024x576 ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 12 Kwi 2011, 15:34 
Offline
Kręci filmy komórką

Rejestracja: 19 Lut 2011, 22:39
Posty: 18
Miejscowość: Katowice
dragnarxx napisał(a):
splasz, dzięki za wszystko.
Autentycznie fajnie "że się tak da", jednak wróciła mi wiara w ten sprzęt :O
http://www.youtube.com/watch?v=2mS9DzrQAKc
youtube już "dobrze czyta" 1024x576 ;)

Youtube od zawsze lepiej sobie radziło z plikami posiadającymi aspekt piksela 1.0


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: 16:9, a wygląda jak 4:3
PostWysłany: 13 Kwi 2011, 16:15 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 15 Cze 2007, 16:36
Posty: 47
Miejscowość: Koszalin
Mam także pytanie z lekko innej beczki.. Mianowicie problem z kompresją; jak sobie z tym poradzę to już będę szczęśliwy na prawde ;>
Podlizuję delikatnie kolory etc w After Effects; zapisuje nieskompresowany plik ważący miliard mb. Montuję go w Adobe Premiere, i tutaj problem z zapisem. Nie chcę mieć kolejnego ważącego nie wiadomo ile GB pliku więc robię powiedzmy Mpeg2 problem w tym, że jakość jest beznadziejna. FIlm 20min przy użyciu tej kompresji z teoretycznie najlepszą możliwą jakością zajmuje 700mb, widać artefakty i ubogie przejścia totalne..
Czy jest możliwe, że muszę jakoś "update'ować" bibliotekę możliwości kompresji"? Jak to zrobić ? W liście dostępnych opcji kompresji królują takie jak IndeoVideo5.10...


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group