Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 18 Sie 2018, 05:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [premiere pro]Bezstratny eksport
PostWysłany: 17 Kwi 2010, 18:56 
Offline
Nie wie jaka kamerę do 1500zl

Rejestracja: 17 Kwi 2010, 18:51
Posty: 5
Miejscowość: Wrocław
Witam.

Od dłuższego czasu robię krótki film do koła filmowego. Materiał już z grałem i oddałem do montażu mojemu koledze. Gdy mi go oddał - byłem zadowolony. Jednak po paru obejrzeniach filmu zobaczyłem kilka ujęć które bym zmienił. Gdy załadowałem film (rozszerzenie .avi) do Adobe Premiere Pro CS4 i po jego edycji postanowiłem wyeksportować go z powrotem do .avi. Jednak materiał ma o wiele niższą jakość. Czy da się uzyskać bezstratny eksport z .avi do .avi w Premire Pro?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Kwi 2010, 19:44 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Możesz użyć kodeka Lagarith Lossless (do ściągnięcia za darmo z internetu). Jest bezstratny jednak musisz liczyć się z tym, że być może film nie będzie odtwarzał się płynnie bez przerenderowania (zwłaszcza jeśli nagrywaliście w HD) i na pewno będzie miał duży rozmiar. Mimo wszystko będziesz mieć pewność, że nie stracisz na jakości.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Kwi 2010, 20:55 
Offline
Nie wie jaka kamerę do 1500zl

Rejestracja: 17 Kwi 2010, 18:51
Posty: 5
Miejscowość: Wrocław
Zrobiłem tak i nadal utraciłem jakość i pojawił się o wiele większy przeplot. Może inaczej dać parametry?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 17 Kwi 2010, 21:41 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Jeśli straciłeś jakość to musi być kwestia ustawień renderingu w samym programie. Nie wiem, co tam masz do wyboru - powinieneś mieć ustawione quality - 100 %, oryginalną rozdzielczość filmu, framerate również zgodny z oryginałem a w ustawieniach pól (field type) najprawdopodobniej tryb progressive czyli bez przeplotu. Musisz też prawidłowo ustawić pixel apsect, ale to już zależy znów tylko od Twojego materiału. W ustawieniach samego kodeka "defaultowo" wyłączone są wszystkie opcje i tak jest ok. Nie da się tam wiele namieszać.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Kwi 2010, 13:17 
Offline
Nie wie jaka kamerę do 1500zl

Rejestracja: 17 Kwi 2010, 18:51
Posty: 5
Miejscowość: Wrocław
Ustawiłem wszystko to samo, słowo w słowo. Jakość już była lepsza, jednak został problem rozdzielczości.

Orginalnie film jest 720 w x 576 h czyli to jest source. W Output (pod widokiem eksportowanego wideo to pisze) także jest tak samo, jednak przy oglądaniu już weksportowanego materiału widać różnice - jest większa czarna ramka, a na poczatku były tylko czarne linie na górze i dole. Chociaż wszystko ustawiam tak samo, robi mi zupełnie inaczej. Jakieś pomysły? :|


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Kwi 2010, 15:36 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Maj 2006, 10:12
Posty: 109
Miejscowość: Katowice
pixel aspect ratio?film jest 4:3 czy 16:9 ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 18 Kwi 2010, 17:04 
Offline
Nie wie jaka kamerę do 1500zl

Rejestracja: 17 Kwi 2010, 18:51
Posty: 5
Miejscowość: Wrocław
użyłem "get properties for file" na orginale.

Cytuj:
Type: AVI Movie
File Size: 928,4 MB
Image Size: 720 x 576
Pixel Depth: 32
Frame Rate: 25,00
Source Audio Format: 48000 Hz - 16 bit - Stereo
Project Audio Format: 48000 Hz - 32 bit floating point - Stereo
Total Duration: 00:04:15:22
Average Data Rate: 3,6 MB / second
Pixel Aspect Ratio: 1,4587


a podczas exportu wybieram:
Cytuj:
Format: Microsoft Avi
Preset: Costum
Comment: Costum

zakładka Video:
Video Codec: None
Basic settings
Quality: 100
Width 576
Height 720
Frame rate 25
Field Type progressive
Aspect d1/dv PAL widescreen (16:9) 1.4587
Depth 32 bit


Reszty zakładek nie ruszałem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Kwi 2010, 16:21 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Maj 2006, 10:12
Posty: 109
Miejscowość: Katowice
z tego co widze to po prostu pomyliles szerokosc z wysokoscia
720x576 masz w input a 576x720 w output


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Kwi 2010, 20:34 
Offline
Nie wie jaka kamerę do 1500zl

Rejestracja: 17 Kwi 2010, 18:51
Posty: 5
Miejscowość: Wrocław
Zrobiłem według twojego postu - teraz jest ramka wokół filmu - większa. ;{


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Kwi 2010, 20:36 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 Sie 2008, 15:20
Posty: 474
Miejscowość: Poznań
A ja mam inne pytanie: dlaczego programy do szeroko pojętej edycji wideo pytając o wymiary pliku wynikowego pytają również o aspect ratio? Jakby jedno nie wynikało z drugiego o0


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Kwi 2010, 23:47 
Offline
Może kiedyś zrobi swój pierwszy film

Rejestracja: 15 Sty 2009, 11:18
Posty: 188
Miejscowość: Kraków
Pytają o pixel ratio czyli kształt piksela. Piksel może być kwadratowy, ale też może być zniekształcony w dowolnej proporcji co diametralnie wpływa na sposób wyświetlania filmu. Ten sam film, z tą samą rozdzielczością, ale z innym pixel ratio będzie miał zupełnie inne proporcje, o ile w odtwarzaczu nie włączymy odpowiedniej funkcji korekty. http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_aspect_ratio

Qwerty - w eksporcie metodą prób i błędów pokombinuj z ustawianiem innego pixel ratio poczynając od 1:1 (square pixel).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 22 Kwi 2010, 20:44 
Offline
Aktorzy jedza mu z ręki
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 Sie 2008, 15:20
Posty: 474
Miejscowość: Poznań
Wydaje mi się, że nie mówimy o tym samym. Nie chodzi mi o proporcje piksela typu np. 1,333 czy 1 (square). Chodzi mi o sytuację, gdy normalnie podajemy wymiary i mamy do wyboru np. 4:3 / 16:9. Chociaż może na jedno wychodzi, hmm...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 23 Kwi 2010, 16:24 
Offline
Kaskader w Bollywood
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 Maj 2006, 10:12
Posty: 109
Miejscowość: Katowice
dobra w skrocie podajesz inne info na temat wyjscia inne info na temat wyjscia. Zobacz jeszcze jakie masz sequence settings ( czy jak to tam sie zwie w premierze). I jestes pewien ze masz material progresywny?
Martwi mnie tez pixel depth 32. Wyglada to tak jakby w filmie byl zawarty alpha channel a o ile pamietam w avi nie ma takiej mozliwosci.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group