Forum Kamera!Akcja

Obecny czas: 15 Paź 2018, 21:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Telekino, transfer tasmy do cyfrowej postaci
PostWysłany: 13 Sty 2008, 16:23 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 20 Gru 2006, 17:32
Posty: 38
Miejscowość: Skierniewice
Zawsze mnie to ciekawilo. Czy ktos jest mi w stanie ladnie opisac na czym polega praca przy telekinie i jak wyglada caly proces transferu tasmy filmowej na postac cyfrową? Do jakiego formatu zgrywa się taką taśmę, jaką rozdzielczość ma taki obraz? Ile zajmuje powiedzmy 1 godzina takiego filmu?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 13 Sty 2008, 22:13 
Offline
Rezyser Porno

Rejestracja: 24 Lis 2006, 16:22
Posty: 357
Miejscowość: Olsztyn/Warszawa
No co tu duzo mowic, wklada sie tasme, kazde ujecie mozna opisac: kontrast, barwa, jasnosc, maski, wszytsko co chcesz. Pozniej taki obraz zapisywany jest tez na co chcesz. N to co jest akurat podlaczone. Moze byc recorder dv bety, albo w nowszych telekinach rekorder hd, albo dysk twardy (wtedy zgrywane sa poszczegolne klatki w rozdzielczosci do 2k).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Sty 2008, 05:12 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 12 Gru 2006, 19:48
Posty: 33
Miejscowość: polska
no to gwoli ścisłości... telekino zapisuje obraz z taśmy za pomocą "wmontowanej kamery", natomiast rozdzielczości optyczne 2 do 6k uzyskuje się na skanerze do negatywów (chociażby Arriscan). Oczywiście jest to specjalny skaner (nie taki jak w fotolabie) i efektem wyjściowym jest sekwencja klatek w formacie np DPX. A zajmuje to (zależnie od rozdzielczości oczywiście) od około 60x w górę więcej, niż analogiczna godzina w DV25


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Sty 2008, 11:14 
Offline
Absolutny Fan K!A
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Lip 2006, 20:58
Posty: 1317
a tak coś dokładniej. Bo mnie to też interesuje, jakieś przykłady, ceny sprzętu żeby zgrać z taśmy na cyfrę ??


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Sty 2008, 14:36 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 12 Gru 2006, 19:48
Posty: 33
Miejscowość: polska
:D rozumiem że interesują cię ceny telekin. Jedne z tańszych robi sondor (ale dosyć słabe). Ogólnie to i tak największe znaczenie ma nie samo telekino, tylko kolorysta który na nim siedzi. Sprzęt taki też robi thomson, spirit, cintel.

"Tylko po co nam to wszystko, skoro jesteśmy w zoo"


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 14 Sty 2008, 22:46 
Offline
Kamerzysta na Weselach

Rejestracja: 20 Gru 2006, 17:32
Posty: 38
Miejscowość: Skierniewice
No to moje pytanko jeszcze jedno - jakimi serwerami dysponują szkoly filmowe (UŚ czy tez Łódzka) zeby trzymac material o takiej wadze? :D Pewnie matryce jak w telewizjach po 4 albo 10TB. I jeszcze jedno - jak dlugo taki material sie archiwizuje? Tzn. czy dlugo sie go trzyma na dyskach, czy po zmontowaniu po prostu sie go wywala, czy tez odklada sie te dyski gdzies do archiwum, czy moze jeszcze inaczej - nagrywa sie to wszystko na nosniki np. DVD czy Blu-ray?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Sty 2008, 18:16 
Offline
Rezyser Porno

Rejestracja: 24 Lis 2006, 16:22
Posty: 357
Miejscowość: Olsztyn/Warszawa
Hahaha to mnie rozbawiłeś. Szkoły filmowe nie przechowują danych. Po pierwsze skan do rozdzielczości 2k czy 4k służy do tego, żeby wypalić to na negatyw, z którego później jest robiona kopia kinowa. Do DVD robi się transfer w PALu, ew. w hd. Po wypaleniu negatywu, można przechowywać te pliki, ale nie trzeba, z tego negatywu można będzie zrobić kopię nawet za 100 lat ;).

Cytuj:
telekino zapisuje obraz z taśmy za pomocą "wmontowanej kamery", natomiast rozdzielczości optyczne 2 do 6k uzyskuje się na skanerze do negatywów (chociażby Arriscan).


Masz rację, ale nowe telekina mają możliwość zgrywania w czasie rzeczywistym nawet do 2k. Nie trzeba wtedy skanować. Kwestia wyboru, skan będzie trochę ostrzejszy, więcej szczegółów. Ale rozdzielczościowo to samo.

Większe firmy robiące transfer w Polsce to Chimney Pot, Laboratorium, WFDiF, no i telewizje, ale to do wewnętrznych zastosowań raczej. Małe firmy transferujące materiały robią to najczęściej na zasadzie, projektor - ekran - kamera DV/HDV a nie na telekinie.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group